Svet

[ Izvor: Vašington post ]

29. 03. 2024. 21:03 10

"Vašington post": Grenel preko Vučića i Srbije osvaja Stejt department

Nakon što je Bernardo Arevalo, borac protiv korupcije, neočekivano pobedio na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Gvatemali, u toj centralnoameričkoj zemlji demokratija je bila na ivici. Usred policijskih racija na izborne kancelarije i pretnji nasiljem, Bajdenova administracija je radila na postavljanju temelja za miran prenos vlasti, ali ne i Ričard Grenel, bivši diplomata i obaveštajni zvaničnik u administraciji Donalda Trampa. On je branio zvaničnike Gvatamale koji su zaplenili glasačke kutije.

Kako piše Vašington post, Grenel se sastao sa grupom koja je pretila da zaustavi inauguraciju. Branio je gvatemalijske zvaničnike koji su zaplenili glasačke kutije u pokušaju da ponište glasanje koje su Sjedinjene Države i međunarodni posmatrači proglasili "slobodnim i poštenim", a napao je i sankcije koje je Amerika uvela.

Grenelova intervencija naglašava važnu ulogu koju je imao u poslednje tri godine otkako je Tramp napustio Belu kuću. Od Centralne Amerike do Istočne Evrope i šire, Grenel se ponašao kao neka vrsta državnog sekretara u senci – sastajao se sa liderima i pokretima krajnje desnice, obećavajući Trampovu podršku, a ponekad i radeći protiv politike trenutne administracije.

Grenelovo "lutanje" širom sveta zabrinulo je službenike nacionalne bezbednosti i diplomate koji upozoravaju da on ugrožava interese SAD u službi Trampovog ličnog plana. U tom procesu, Grenel otvoreno pravi spoljnopolitičku mapu puta za republikanskog predsedničkog kandidata koji je našao zajednički cilj sa autoritarnim liderima i zapretio da će uništiti partnerstva sa demokratskim saveznicima.

- Mislim da bi Tramp i Grenel promenili američko vođstvo slobodnog sveta - ocenio je Danijel Frid, koji je 40 godina proveo na najvišim funkcijama Stejt departmenta.

Grenel sebe naziva diplomatom, ali ponaša se kao direktor ratnog kabineta koji neprestano veliča Trampa i izaziva njegove političke neprijatelje na društvenim mrežama i u intervjuima.

- Grenel ispunjava glavnu stvar koju Tramp traži u svom drugom mandatu, a to je apsolutna lojalnost - rekao je Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton.

Grenel je u redovnom kontaktu sa bivšim predsednikom i njegovom porodicom, mada je nejasno kada i da li postupa po Trampovim uputstvima. Ranije ove godine, Grenel je prisustvovao privatnoj sahrani Trampove svekrve. Takođe je u više navrata uslikan u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Biču. U neobičnoj izjavi bivšeg predsednika, Tramp je jednom prilikom nazvao Grenela "njegovim izaslanikom".

Na Balkanu, gde je radio kao izaslanik pod Trampom, nastavio je da razgovara sa šefovima država koji odvojeno rade sa Bajdenovom administracijom. Prošle godine, dok je Turska pretila Švedskoj na njenom putu ka ulasku u NATO, Grenel je pokušao da posreduje u susretu Trampa i turskog predsednika.

Nekretine na Balkanu

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung odbio je da komentariše da li Tramp podržava Grenelove spoljne aktivnosti.

Savezni zakon nalaže da se mnogi ljudi, plaćeni za zastupanje u ime stranih interesa, registruju u Ministarstvu pravde i otkriju svoje poslove. Blumberg i Njujork tajms nedavno su objavili da Grenel i Trampov zet Džared Kušner predlažu veliki razvoj nekretnina na Balkanu koji bi mogao da predstavlja sukob interesa ukoliko bi neko od njih služio u drugoj Trampovoj administraciji.

- Ovo je investicija privatnog sektora. Ovo nije politička stvar. Džared i ja nismo u vladi - rekao je Grenel u nedavnom intervjuu jednoj albanskoj televizijskoj stanici.

Rodom iz Mičigena, Grenel je nekoliko godina radio je kao portparol raznih republikanskih političara, a zatim i američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Tokom kratkog rada kao portparol predsedničke kampanje Mita Romnija 2012. godine, Grenel je izbrisao brojne šaljive i seksističke objave na društvenim mrežama i izvinio se.

Grenelova sposobnost da "muči" liberale i novinare, postala je prednost kad je Tramp postao predsednik, koji ga je pozvao da posreduje između Kosova i Srbije. Kosovo su priznale kao suverenu državu SAD, ali ne i Srbija, već dugo povezana sa Rusijom. Grenel je pomogao da se postigne sporazum o normalizaciji ekonomske saradnje u regionu. Kosovski premijer optužio je Grenela da je pomogao u potapanju njegove levičarske administracije i favorizovao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali obe zemlje su kasnije pohvalile njegov rad.

Pošto je Grenel napustio svoju funkciju u maju 2020, Tramp ga je nazvao "najvećim glumcem svih vremena, na kojoj god bio funkciji".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati