Svet

[ Izvor: Mediji ]

23. 03. 2024. 16:58 19

SAD upozorile Rusiju na napad, Putin to nazvao provokacijom

SAD su upozorile Moskvu da su militanti Islamske države odlučni u nameri da napadnu Rusiju. Upozorenje je stiglo nekoliko dana pre nego što su naoružani napadači u petak uveče upali u dvoranu Krokus i ubili više od 130 ljudi.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Stručnjaci navode da bi razmere terorističkog napada mogle da budu vrlo neprijatne za ruskog lidera Vladimira Putina koji je danima naciju uveravao u visok nivo bezbednosti.

Ne samo da ruske obaveštajne službe nisu uspele da spreče napad, već se Putin nije obazirao ni na upozorenja iz SAD u kojima se navodilo da ekstremisti kuju zaveru za napad na Moskvu, piše CNN.

Ranije ovog meseca, američka ambasada u Rusiji saopštila je da "prati izveštaje u kojima se navodi da ekstremisti imaju planove za napad na velika okupljanja u Moskvi", uključujući koncerte, i upozorila je američke građane da izbegavaju takva mesta.

- Ambasada prati izveštaje da ekstremisti imaju planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD se savetuje da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati - stajalo je u upozorenju koje je ambasada objavila 7. marta.

Putin upozorenja nazvao provokacijom

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Edrijen Votson rekla je da je američka vlada "podelila ove informacije sa ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom dužnosti upozoravanja".

Ipak, ta upozorenja je Putin u govoru održanom u utorak nazvao "provokativnim", dodajući da su takvi postupci nalik uceni i nameri da se zastraši i destabilizuje društvo.

Putin je tako reagovao uprkos tome što su ruske vlasti prijavile nekoliko incidenata povezanih s Islamskom državom prethodnog meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati