Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

18. 03. 2024. 17:46 0

Putin posle izbora pomenuo Navaljnog

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je dugo izbegavao da pomene ime nedavno preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog, sada je to napokon učinio i potvrdio da je trebalo da bude razmenjen za neke od zatvorenika u zapadnim zemljama.

Pošto je obezbedio peti predsednički mandat na trodnevnim izborima, na kojima nije imao ozbiljnog rivala, Putin je u nedelju uveče rekao novinarima da su mu ljudi koji nisu deo njegove administracije nekoliko dana pre smrti Alekseja Navaljnog rekli o planiranoj razmeni "za neke ljude" zatvorene na Zapadu.

Vladimir Putin je kazao da je odmah pristao na to pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju, prenosi BBC.

- Ali, nažalost, desilo se to što se desilo - dodao je Putin.

U komentaru ruskog lidera neki vide pokušaj da se distancira od smrti Navaljnog 16. februara, pod nejasnim okolnostima. Saradnici Navaljnog tvrde da su njega ubile ruske vlasti, čiji prestavnici navode da je umro prirodnom smrću.

Komentatori veruju da je Putin do juče samo jednom u javnosti izgovorio ime Navaljnog, i to 2013. godine, kada su ga pitali zašto izbegava da ga pomene.

Putin je tada tvrdio da je Navaljni samo jedan od mnogih opozicionih lidera, iako je nedugo pre toga bio drugoplasirani na izborima za gradonačelnika Moskve.

Navaljni više nije pretnja

Nezavisna novinarka Farida Rustamova ocenila je da dugogodišnji ruski lider sada izgovara ime svog najvećeg protivnika, jer u njegovim očima Navaljni više ne predstavlja pretnju.

Saradnica Navaljnog Marija Pevčih prva je posle njegove smrti rekla da je on trebalo da bude razmenjen za ruskog ubicu Vadima Krasikova koji u Nemačkoj izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva čečenskog izgnanika u berlinskom parku.

Pevčih je kazala i da su dva američka državljana, zatvorena u Rusiji, takođe bila deo planirane razmene i da su pregovori bili u završnoj fazi dan pre smrti Navaljnog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati