Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

06. 03. 2024. 07:56 0

Zahuktava se u SAD: Pljušte optužbe Trampa i Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su se glasovi miliona Amerikanaca "čuli" na predizborima u utorak i da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko telo želi da "uzvrati udarac ekstremnom planu Donalda Trampa da nas vrati unazad", javlja BBC ove srede.

Bajden je naglasio dostignuća svoje administracije, uključujući radna mesta i plate, i rekao je da je nacija sada suočena s "jasnim izborom" hoće li nastaviti u istom smeru ili izabrati njegovog suparnika na izborima 2024.

- Tramp je usredsređen na vlastitu osvetu i želi da ukine temeljne slobode poput mogućnosti žena da same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti - rekao je Bajden.

Svoj govor završio je pozivom Amerikancima da ustanu u obranu demokratije.

- Svakom demokrati, republikancu i nezavisnom koji veruje u slobodnu i poštenu Ameriku: Ovo je naš trenutak. Ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobediti.

Tramp: Prelepo veče…

Donald Tramp pozdravio je "prelepo veče" nakon pobede u više država na republikanskim predizborima na "superutorak".

- Bilo je ovo sjajno veče, neverovatan dan - rekao je pristalicama okupljenim u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi.

Tramp je ponovio mnogo od onoga što je ranije rekao u kampanji i usmerio se na verovatni revanš sa Bajdenom kojeg je nazvao "najgorim predsednikom u istoriji naše zemlje".

Republikanski favorit takođe je govorio o svom mandatu lod 2017. do 2021. godine, podsećajući birače da nije vodio nikakve nove ratove, hvaleći svoje odnose s Kinom i severnokorejskim diktatorom Kimom Džongom Unom, tvrdeći da je zemlju doveo na put energetske dominacije.

Obećao je da će "vratiti nazad zemlju" i da će "5. novembar (2024.) ostati zapisan kao najvažniji dan u istoriji SADA".

- Hvala ti - MAGA! - napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social, koristeći akronim svog slogana "Make America Great Again" i nabrajajući države u kojima je pobedio.

Bajden pobedio u 14 zemalja, Tramp u 12

Po projekcijama CBS-a, američke partnerske mreže BBC-ja, na tzv. "superutorak" Bajden je pobedio na izborima za demokratsku nominaciju u 14 država - plus u Ajovi, gde su ljudi glasali poštom. Pobedu je odneo u Alabami, Arkanzasu, Kaliforniji, Koloradu, Mejnu, Masačusetsu, Minesoti, Severnoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju, Teksasu, Juti, Vermontu i Virdžiniji.

Trampu projekcije daju pobedu na 12 republikanskih predizbora - u Alabami, Arkanzasu, Kaliforniji, Koloradu, Mejnu, Masačusetsu, Minesoti, Severnoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju, Teksasu i Virdžiniji - što bi dodatno učvrstilo njegovu snažnu ukupnu prednost nad Niki Hejli, koja je odnela pobedu u Vermontu.​

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati