Svet

[ Izvor: CityMagazine ]

11. 02. 2024. 07:00 3

Da li je ovo najružnija zgrada na svetu? (FOTO)

Protivnici modernizma u arhitekturi nazivaju je najružnijom zgradom u švedskom gradu Ernšeldsvik i pokrajini Ongermanland. Drugi pak hvale njenu inovativnu konstrukciju i zapanjujući dizajn.

Ting1 ima 11 spratova, 51 stan i 78 isturenih staklenih balkona u jarkim bojama, a koji su smešteni iznad betonske trospratne osnove u neobrutalističkom stilu izgrađene 1967. godine.

I ne, ne postoji fizički kontakt između ta dva dela zahvaljujući diskretno postavljenoj bazi u dvorištu stare zgrade suda, a na kojoj je izgrađen neboder.

Dizajn zgrade odudara od evropskih normi, a potpisuje ga hvaljeni švedski arhitekt Jert Vingord. Kolorističku inspiraciju za zgradu crpeo je iz pikselizovane verzije slike ulja na platnu "Ženski ples" lokalnog umetnika Bengta Lindstroma.

Zbog izgleda s ispupčenjima i jarkih boja lokalni stanovnici zgradu su nazvali lego kućom, a neki tvrde da ih podseća na korona virus gledan pod mikroskopom, prenosi Punkufer.

Zgrada Ting1 izgrađena je na energetski efikasan način u centru Ernšeldsvika - otprilike desetak minuta pešice od železničke stanice.

I dok je fasadu moguće razgledati kad god poželite, da biste videli unutrašnjost zgrade, morate biti stanar ili prijatelj nekoga ko u njoj živi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati