Svet

[ Izvor: Index.hr ]

06. 02. 2024. 07:33 0

Devojčica zarobljena u Gazi: Spasite nas, svi su mrtvi

Majka šestogodišnje devojčice, koja se vodi kao nestala već nedelju dana nakon što je ostala zarobljena ispod automobila na koji je izraelska vojska otvorila vatru u centralnoj Gazi, već danima stoji ispred bolnice u nadi da će njena ćerka stići "svakog trenutka", piše BBC.

Veruje se da je devojčica Hind Radžab jedina preživela od sedam putnika koji su bili u automobilu u gradu Gazi, a koji je bio deo konvoja na koji je otvorena vatra.

Međutim, njena sudbina još nije poznata, kao ni sudbina dvojice zaposlenih u palestinskoj humanitarnoj organizaciji koji su išli da spasu devojčicu, a sa kojima je izgubljen svaki kontakt.

"Molila nas je da dođemo po nju"

- Hind nas je stalno molila da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak - rekla je radnica humanitarne organizacije koja je poslednja bila u kontaktu s Hind, Rana al-Fakeh.

Rana je i dalje vrlo potresena ovim događajem, a rekla je da se njen hitni spasilački tim "osećao paralizovano".

- Rekla sam joj ako padne noć i još uvek ne možemo poslati tim, da pokuša da zatvori oči i da se pretvara da se igramo žmurke. Da zatvori oči i počne da broji - rekla je i dodala da je čula pucnje u pozadini tekom poziva.

Iako je Crveni polumesec, palestinska humanitarna organizacija, zaključio da je dovoljno sigurno poslati hitnu pomoć četiri sata nakon što je poziv započeo, ubrzo su izgubili kontakt sa njom, a više nisu imali kontakt ni sa spasiocima.

Prvi koji je razgovarao sa Crvenim polumesecom bio je Hindin 15-godišnji rođak Lajan Hamadeh, zarobljen u istom vozilu blizu benzinske stanice u Gazi dok su se približavali izraelski tenkovi i trupe.

"Pucaju na nas"

- Pucaju na nas. Tenk je pokraj mene - čuje se Hamadeh kako govori na drugom audio snimku, a potom se čuju krici uz zvukove rafalne paljbe.

Hamadeh i još pet članova porodice ubijeni su u tom napadu, navodi se.

Jedina preživela, Hinda, ostala je na liniji razgovarajući sa Ranom i psihološkinjom tri sata, koji su pokušavali da je smire dok su se pripremali da pošalju hitnu pomoć.

- Govorila je da su svi oko nje mrtvi ili da spavaju, bila je veoma uplašena, molila me je da ne prekidam liniju - priča Rana potreseno, međutim linija je nakon nekoliko sati nepovratno izgubljena.

Majka devojčice već danima čeka ispred bolnice u Gazi, nadajući se da će hitna pomoć dovesti njeno dete, ali su svakim danom te nade sve manje.

Izraelska vojska rekla je da nije upoznata sa navedenim incidentom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati