Svet

[ Izvor: Dnevni avaz ]

31. 01. 2024. 12:25 28

Nemci jasni: Nema više PARA za Dodika

"Svi oni u Bosni i Hercegovini koji šire mržnju i podstiču otcepljenje suočiće se sa posledicama takvog delovanja, a Nemačka će im uskratiti svaku vrstu finansijske potpore", najavio je nemački ambasador u BiH Tomas Fišen.

On je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz izjavio da je stanje na zapadnom Balkanu u centru pažnje vlade Olafa Šolca, a nemački Bundestag je doneo rezoluciju u kojoj se ističe da se "o teritorijalnom integritetu BiH ne može pregovarati" i da su "sva secesionistička nastojanja neprihvatljiva".

"Dodikovo ponašanje imaće posledice"

Nemački ambasodor u BiH je rekao da je jasno da će i ponašanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika imati posledice, a dokaz tome je činjenica da je Nemačka već uskratila finansiranje četiri ranije planirana infrastrukturna projekta na teritoriji RS vredna 105 miliona evra.

- Naš stav je eksplicitan: nema novca za one koji potkopavaju BiH. Mržnja i secesionistička retorika imaju svoju cenu. Očekujemo od kandidata za pristupanje Evropskoj uniji da učestvuje u zajedničkoj evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Da se Milorad Dodik i ovde suprotstavlja interesima Bosne i Hercegovine, nije, na žalost, iznenađenje - izjavio je nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, BiH je od momenta kada je dobila status kandidata za članstvo u EU, ostvarila značajan napredak, ali još se nije uhvatila u koštac sa mnogim teškim temama. Istovrememo se, kako navodi Fišen, u Republici Srpskoj vidi zabrinjavajuće nazadovanje na planu slobode medija i izražavanja, ali se i beleže napadi na civilno društvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati