Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

29. 01. 2024. 19:45 2

Ruski opozicionar nestao iz zatvora u Sibiru

Pristalice istaknutog opozicionara u Rusiji Vladimira Kara-Murze, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, saopštili su da je on nestao iz zatvora u Sibiru gde je bio zatvoren.

Kara-Murza je zvanično držan u zatvoru u Omskoj oblasti, ali je aktivisti i novinaru Aleksandru Podrabineku vraćeno pismo koje mu je poslao, sa napomenom da Kara-Murze tamo više nema, napisao je Podrabinek na svom Fejsbuku.

Prema Telegram kanalu Agentstvo, advokat Kara-Murze Vadim Prohorov je rekao da je drugom advokatu, koji je pokušao da ga poseti u zatvoru, rečeno da se on više ne nalazi tamo.

Transferi unutar ruskog zatvorskog sistema obavijeni su velom tajne i zatvorenici mogu nestati bez kontakta i na nekoliko nedelja. Pristalice najpoznatije ruske opozicione ličnosti, Alekseja Navaljnog, bile su uznemirene u decembru kada on nije mogao da bude pronađen.

Kara-Murza je uhapšen 2022. godine i kasnije osuđen na 25 godina zatvora po optužbama koje su proizašle iz govora te godine u Predstavničkom domu u Arizoni u kojem je oštro osudio invaziju Rusije na Ukrajinu. Politički aktivista i novinar, koji je dva puta preživeo trovanja za koja je okrivio ruske vlasti, uporedio je ovaj postupak sa staljinističkim suđenjima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati