Svet

[ Izvor: N1 ]

08. 12. 2023. 19:35 0

Odbačena krivična za nesavesno lečenje novinara Matijanića

Splitsko Opštinsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv niza osoba za nesavesno lečenje novinara portala Index.hr Vladimira Matijanića koji je preminuo u avgustu 2022. godine od posledica bolesti vezanih za teške posledice kovida-19.

Agencija Hina navodi da se u rešenju tužilaštva navodi da su se prema Matijaniću u periodu od 2. do 5. avgusta prošle godine primenjivale odgovarajuće metode i postupci lečenja i da nije utvrđen propust koji bi mogao da se dovede u uzročno-posledičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću, prenosi N1.

Multidisciplinarno veštačenje sproveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Na dan Matijanićeve smrti 5. avgusta 2022. u dva navrata je pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan. Sat kasnije ponovo su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svest i prestao da diše.

Zaključeno je da je smrtni ishod bio posledica rapidnog toka bolesti, tačnije brzo napredujućeg toka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti kovid-19 i da takav nije mogao biti sprečen uprkos svim preduzetim postupcima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u sredu još jednom upozorilo javnost da 16 meseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest meseci pošto je Državno tužilaštvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

- Za nas u HND-u od početka je jasno da postoji krivac. I taj krivac mora odgovarati. Nikada od te borbe za istinom i sankcionisanjem odgovornih za tragičnu smrt Vladimira Matijanića nećemo odustati - rekao je predsednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare ispred Državnog tužilaštva u Zagrebu.

HND je dan ranije s protesta "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zatražio smenu ministra zdravlja Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je iko odgovarao zbog Matijanićeve smrti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati