Svet

[ Izvor: Mediji ]

30. 11. 2023. 07:07 14

Umro Henri Kisindžer

Henri Kisindžer, diplomata i najmoćniji ministar spoljnih poslova u posleratnoj istoriji SAD, umro je u svojoj kući u Kentu u Kontektikatu. Imao je 100 godina.

Vest o smrti objavila je njegova konsultantska firma, prenosi „Njujork tajms“.

Malo koji diplomata je u istoj meri bio i osporavan i obožavan kao Henri Kisindžer, piše „Tajms“. Slavljen je kao ultrarealista koji je menjao američku diplomatiju iz korena ako su tako zahtevali interesi zemlje, ali je i kritikovan zbog napuštanja američkih vrednosti, posebno na polju ljudskih prava.

Na istorijsku scenu stupio je u kritičnom trenutku američke istorije i diplomatije, kao druga osoba po uticaju u administraciji predsedika Ričarda Niksona. Postao je deo njegovog tima u januaru 1969. godine kao savetnik za nacionalnu bezbednost, a tu funkciju je zadržao i nakon što je postavljen za državnog sekretara (ministra spoljnih poslova) 1973. godine. Kada je Nikson podneo ostavku, ostao je na mestu državnog sekretara i pod predsednikom Džeraldom Fordom.

Najveći uspeh u karijeri smatra se otopljavanje odnosa sa Kinom. Bio je jedini američki diplomata koji se sreo sa svim liderima, od Mao Cetunga do Si Đinpinga. Sa Đinpingom se poslednji put sreo u julu ove godine, u 100. godini života, a kineski zvaničnici su mu priredili kraljevsi doček, iako su odnosi sa SAD u poslednje vreme prilično zahladnili, piše „Njujork tajms“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati