Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 11. 2023. 18:58 0

Ključa vulkan na Islandu, bliži se erupcija

Island veruje da je tačno odredio verovatno mesto velike vulkanske erupcije nakon što je u poslednja 24 sata zabeleženo gotovo 2.000 malih potresa.

Islandski meteorološki zavod upozorio je da je Hagafel „glavna lokacija za erupciju“, nakon što je otkriven magmatski plin u bušotini u Svartsengiju, za koji stručnjaci navode da predstavlja signal da je erupcija neizbežna.

Iz obližnjeg grada Grindavika već je evakuisano 4.000 stanovnika nakon što je proglašeno vanredno stanje te postoji velika verovatnoća da se više nikada neće tamo vratiti. Vulkanolog Haraldur Sigurdson izjavio je da se, u slučaju erupcije, očekuje da bi mogla da reruptira u more i da bi Grindavik trebalo ‘reorganizovati‘.

- I mene brine luka. Nije potrebno puno da se uništi ova luka, dovoljno je da se napuni lavom - rekao je Haraldur za islandske novine.

Zatišje sve do 2021.

Zanimljivo je da poluostrvo Rejkjanes nije doživelo erupciju osam vekova, sve do 2021. godine. Od tada su se pak dogodile tri erupcije, i to sve u udaljenim nenaseljenim područjima, a vulkanolozi veruju da bi ovo mogao biti početak nove ere aktivnosti u regiji.

Ejtor Rejnison, stanovnik Grindavika, smatra da mnogi ne žele više tamo da idu.

- Biće puno ljudi koji neće hteti tamo da idu. Moja je majka izjavila da ne želi više nikad tamo otići - izjavio je Rejnison.

Viša predavačica nauka o Zemlji na Univerzitetu u Mančesteru, Margaret Hartli, rekla je da se o erupciji treba govoriti u smislu "kada" će se dogoditi, a ne "ako" se dogodi.

- Mislim da će do erupcije doći, ali veliko je pitanje kada bi se to moglo dogoditi. Najverovatnije će se stvoriti pukotina tako što će porasti pritisak mehurića gasa u nasipu koji će početi da teraju magmu prema površini, razbijajući koru - dodala je i objasnila da se taj proces može uporediti s mućkanjem limenke gaziranog pića.

Naučni isu za Mail Online otkrili kolika bi mogla biti ova erupcija i hoće li se meriti s Ejafjalajokulom, u kojem je otkazano 50.000 letova i pogođeno osam miliona putnika. Upravo to je dovelo do najveće globalne obustave vazduhoplovstva još od Drugog svetskog rata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati