Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 09. 2023. 21:39 25

Amerika blokirala Vučićev uticaj na vlast u CG

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo da koalicija "Za budućnost Crne Gore" uđe u sastav 44. vlade jer smatra da bi oni bili više lojalni lideru strane zemlje, nego premijeru ili crnogorskim biračima.

Mnogi su u ovoj izjavi prepoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa se postavlja pitanje zbog čega dolazi do ovakve promene retorike, budući da su Eskobar i srpski lider do sada bili u vrlo prisnim javnim odnosima, piše Nova.rs.

Takođe, ovo je i prvi put da američki zvaničnik javno i naglas kaže da koalicija "Za budućnost Crne Gore" predstavlja uticaj Beograda u Crnoj Gori.

Naime, Eskobar je naveo da je problem to što jedna politička opcija, ZBCG, otvoreno priznaje uticaj Beograda na nju.

- Kažu da su spremni da prihvate bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo - ideja da bi jedan deo koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj deo bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima - ukazao je Eskobar.

Diplomata Srećko Đukić je naveo da se iz ove izjave Eskobara može zaključiti da je, pored Vučića, u opticaju i ruski predsednik Vladimir Putin, koji i te kako ima uticaja na ovo područje.

- Ništa ne znači to što je on u izjavi pričao u jednini, jer vrednosti koje zastupa ZBCG su podudarne i sa politikom Vučića i sa politikom Putina. I to u mnogo većoj meri nego sa politikama i vrednostima Evropske unije (EU). Suštinski nema dvoumljenja da je mislio na one koji nisu za EU, a jasno je ko nije - kazao je Đukić.

Takođe, za Đukića ova izjava nije iznenađujuća, budući da je javna tajna "na čijoj je strani" nekadašnji Demokratski front (DF).

- Eskobar je samo markirao ono što je opšte poznato. Poznato je da je DF, srpski, prosrpski, ruski, proruski, beogradski i moskovski. On je samo još jednom skrenuo pažnju na tu činjenicu da je političko telo u Crnog Gori duboko podeljeno između crnogorskih centralista i političkih snaga koje imaju centre van Crne Gore - rekao je Đukić za Nova.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati