Svet

[ Izvor: Mediji ]

31. 08. 2023. 16:16 8

Novi vođa Vagnera je još veća glavobolja za Putina

Dva dana nakon što je sahranjen Jevgenij Prigožin, ruska paravojna formacija Vagner dobila je novog šefa. Reč je o komandantu Antonu Jelizarovu, poznatijem po nadimku Lotus, koji se proslavio tako što je predvodio osvajanje ukrajinskog grada Soledara, što je ujedno i jedna od najznačajnijih pobeda Rusije tokom invazije na Ukrajinu.

Jelizarov je jedan od viđenijih Vagnerovaca, sa bogatim iskustvom i u redovnoj ruskoj vojsci i obaveštajnim službama. Rođen u gradu Zernograd, u Rostovskoj oblasti. Završio je Uljanovsku gardijsku vojnu školu Suvorov 1998. godine, dok je 2003. godine završio je studije u Rjazanskoj gardijskoj višoj vazdušno-desantnoj školi po imenu generala V. F. Margelova.

Nakon diplomiranja, služio je u Jugoistočnom okrugu. Komandovao je vodom i četom u 7. gardijskoj desantnoj diviziji u Novorosijsku, služio je u 10. posebnoj brigadi specijalnih snaga GRU. Vagneru se pridružio nakon što je dobio otkaz u ruskoj vojsci zbog prevare. Kako navode, nezavisni ruski mediji, reč je o službenom stanu koju je nelegalno otuđio zbog čega je protiv njega vođen postupak.

"Osvajač Soledara"Veruje se da je Jelizarov deo Vagnera od 2016. godine, ali njegovo ime postalo je naširoko poznato nakon pada ukrajinskog grada Soledara u januarau 2023. godine. Jelizarov je komandovao Vagnerovim trupama u Donbasa, gde su se vodile najkrvavije bitke. Predvodio je i samu ofanzivu u Soledaru u kojoj je ubijeno na desetine ukrajinskih i ruskih vojnika tokom petomesečne bitke.

Koliko ga je Prigožin cenio govori još jedan podatak - Jelizarov je jedan od retkih Vagnerovaca koje je javno pohvalio. U video snimku koji je objavljen 14. januara Prigožin je Jelizarova predstavio kao komandanta sa velikim borbenim iskustvom.

Pored Ukrajine, Jelizarov je bio i na drugim ratištima na kojima je Vagner prisutan. Njegov prvi zadatak u Vagneru je bio u Siriji 2017. godine gde je bio povređen, nakon čega je prešao u Centralnoafričku Republiku (CAP) kao vojni trener. Godinu dana pre izbijanja rusko-ukrajinskog rata, radio je u Libiji kao vođa jedinice komandosa.

Glavobolja za Kremlj?

Jelizarov je važio za jednog od najbližih Prigožinovih ljudi, koji je odaniji Vagneru nego ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Zbog toga pojedini analitičari smatraju da će novi šef Vagnera biti jednako veliki problem kako za Putina, tako i za rusko ministarstvo odbrane.

Dodatnu glavobolju im zadaje i to što je Jelitarov izuzetno sposoban komandat, sa velikim iskustvom na ratištu, ali i velikim ugledom među plaćenicima koji ga cene i slušaju kao komndanta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati