Svet

[ Izvor: Mediji ]

25. 07. 2023. 18:08 0

Grčka u suzama: Stradali piloti dok su gasili požar

Grčko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva pilota grčkih vazduhoplovnih snaga poginula kada se njihov kanader srušio tokom gašenja požara na ostrvu Evija.

Piloti su identifikovani kao 34-godišnji kapetan Kristos Mulas i kopilot, 27-godišnji Perikle Stefanidis, a zbog tragedije su proglašena tri dana žalosti. Ministar odbrane Nikos Dendijas rekao je da su oni izgubili živote izvršavajući dužnost, pokušavajući da zaštite živote i imovinu građana, kao i životnu sredinu zemlje.

- Naše misli su sa njihovim porodicama i kolegama, kojima izražavamo najiskrenije saučešće - rekao je on.

Kako su ranije preneli mediji, letelica je pala u vatru dok je pokušavala da je ugasi. Prema poslednjim informacijama, do nesreće je došlo na teškom mestu u selu Platanistos gde vatra i dalje besni. Helikopter trenutno nadleće mesto nesreće.

Širom Grčke već danima bukte šumski požari, a površina koja je izgorela na ostrvu Rodos dostigla je 145.000 hektara. Vatrogasci su se tokom noći borili da obuzdaju 82 šumska požara širom Grčke - od kojih su 64 izbila u nedelju. Grčko ostrvo Rodos se već sedam dana bori sa požarima.

Krf i Evija postali su najnovija grčka ostrva koja su naredila evakuaciju, dok zemlju zapljuskuju šumski požari iz „noćne more“. U nedelju je ljudima u oblastima Krfa, Santa, Megula, Porta, Palija, Peritija i Sinije, rečeno da odu odatle, a na lice mesta su poslati čamci.

Do sada je evakuisano skoro 2.500, rekao je portparol vatrogasne službe u ponedeljak.

Delovi Evije, kod istočne obale centralne Grčke, takođe su evakuisani, a strašna vrućina nije pokazivala znake popuštanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati