Svet

[ Izvor: Mediji ]

30. 06. 2023. 15:20 6

Haos u Francuskoj: Ulice kao RATNA ZONA, na snazi policijski čas (VIDEO)

Vlasti Marseja donele su odluku da zabrane demonstracije protiv policijske brutalnosti nakon ubistva 17-godišnjeg tinejdžera, koje su prethodno najavljene za ovaj petak. Dodaje se da će sav javni prevoz stati od 19 časova, prenosi Rojters.

Na protestu u Marseju na policajce je otvorena minobacačka vatra kada je jedan policajac povređen i prebačen u bolnicu. Izlozi prodavnica su takođe razbijeni tokom nemira, a objekti su opljačkani.

Policija je u Marseju ispalila suzavac na demonstrante i evakuisala turističku oblast Le Vje Por.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova je, u međuvremenu, navelo da je u četvrtak tokom nasilnih demonstracija u Marseju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu privedeno 875 osoba.

Tokom protesta, u Parizu je došlo do požara na mestu gde se gradi vodeni centar za treninge uoči Olimpijskih igara koje će biti održane 2024. godine. Prema pisanju BBC-a, oštećena je samo ambasada, a zapaljeni su autobusi koji su bili parkirani u blizini gradilišta.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ovog petka ranije napustio EU samit u Briselu kako bi se vratio u Francusku zbog hitnog sastanka vlade usled nemira širom zemlje koji su izbili treću noć zaredom zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla koga je ubio policajac u utorak jer nije zaustavio automobil.

Majka ubijenog tinejdžera: Ubistvo rasno motivisano

Majka francuskog tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla koga je ubio policajac u utorak jer nije zaustavio automobil, veruje da je policajac pucao kada je "video arapsko lice" i da smrt njenog sina rasno motivisana.

- Ne krivim policiju, krivim jednu osobu, onu koja je oduzela život mog sina - rekla je Munija kanalu Frans 5 u svom prvom medijskom intervjuu od pucnjave u utorak ujutro.

Ona je rekla da je 38-godišnji policajac, koji je optužen za ubistvo, mogao na drugi način da iskontroliše njenog sina, koji je bio za volanom žutog mercedesa bez dozvole.

- Nije morao da ubije mog sina. Metak? Tako blizu njegovih grudi? Ne, ne - rekla je za francuski TV kanal u suzama samohrana majka, zaposlena u medicinskom sektoru.

- Policajac je video arapsko lice, malo dete, i hteo je da mu oduzme život. Dokle će ovo trajati? Koliko će još dece ovako? Koliko će se majki naći u mojoj situaciji? - dodala je.

Munija je u četvrtak predvodila marš kroz predgrađe Nanter, zapadno od Pariza, gde je živela sa sinom, koji se završio sukobima demonstranata sa policijom.

Sedamnaestogodišnjeg Nahela M. policajac je upucao iz neposredne blizine u utorak ujutro u pariskom predgrađu Nanter. Vozio je žuti mercedes kada je zaustavljen zbog saobraćajnih prekršaja.

Policija je prvobitno izvestila da je upucan nakon što je dovezao svoj automobil u policiju, ali to je u suprotnosti sa video snimkom koji je brzo postao viralan na društvenim mrežama. Na snimku se vidi kako dvojica policajaca stoje pored automobila, a jedan upire oružje u vozača. Čuje se glas koji govori: "Dobićeš metak u glavu". Policajac je tada zapucao dok je automobil naglo krenuo pre nego što se postepeno zaustavio.

Tri noći nereda u Francuskoj

Incident je izazvao tri noći nasilnih nemira u Parizu i gradovima širom Francuske u kojima su se demonstranti sukobili sa policijom. Pojedini gradovi su čak preduzeli preventivne mere da bi izbegli nove incidente, javila je televizija BFM.

Policijski čas je uveden u Klamaru, Medonu i Kompjenju od 21.00 ili 22.00 sata uveče do 6.00 sati ujutru, u pojedinim slučajevima do sledećeg ponedeljka.

Tramvaji i autobusi u Il de Fransu prestali su da saobraćaju u sredu u 21 sat.

U Nanteru je organizovan marš belaca zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera, a u povorci je bilo više od 6.000 ljudi i bilo je nekoliko podmetnutih požara, kao i drugih incidenata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati