Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 06. 2023. 20:00 0

Nestala podmornica na putu ka olupini Titanika

U podmornici Titan, koja je nestala na svom putu ka olupini potonulog broda Titanik, ostalo je zaliha vazduha za još oko 40 sati, kazao je na konferenciji za novinare kapetan Džejmi Frederik iz američke Obalske straže.

Plovilo koje je nestalo ima kameru, naveo je.

Kasnije ovog utorka trebalo bi da stigne i kanadska Obalska straža, kao i druga plovila američke mornarice. Potrazi se pridružuju i privatni brodovi.

Stručnjaci su ponudili nekoliko najverovatnijih scenarija šta je moglo da pođe po zlu - od zaplitanja u olupinu Titanika, do nestanka struje ili problema sa komunikacionim sistemom podmornice.

U podmornici Titan, prema informacijama, nalazi se pet osoba, a kontakt sa njom izgubljen je sat i 45 minuta nakon njenog zaranjanja.

Kako je naveo CNN, sudeći po objavama na društvenim mrežama i saopštenju porodica, među putnicima su bili britanski avanturista, francuski ronilac, kao i otac i sin Pakistanci.

Hamiš Harding, 59-godišnji britanski milijarder, poslovni čovek i istraživač, navodno se nalazi u podmornici. Harding je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama objavio da su prvi zaron pokušali da izvedu u nedelju.

Dodao je da se na podmornici nalazi nekoliko legendarnih istraživača, od kojih su neki od 1980-ih obavili više od 30 zarona do Titanika.

Napisao je da će to putovanje verovatno biti prva i jedina misija s posadom na Titanik ove godine zbog teških vremenskih uslova.

Takođe, u avanturi učestvuje i jedan od najbogatijih ljudi Pakistana i njegov sin, objavila je njihova porodica – Davud.

- Veoma smo zahvalni na brizi koju su naše kolege i prijatelji pokazali i želimo da zamolimo sve da se mole za njihovu bezbednost - navodi se u saopštenju porodice.

Veruje se da je peti član Stokton Raš, izvršni direktor OceanGate, kompanije u čijem je vlasništvu podmornica i koja organizuje obilazak Titanika.

Karta za avanturu do čuvenog Titanika koštala je 250.000 dolara.

Na sajtu kompanije se navodi da poseduje tri podmornice, a samo ova koja je nestala po imenu Titan je sposobna da zaroni dovoljno duboko da dopre do olupine legendarnog Titanika, koji je potonuo na svom prvom putovanju od Sautemptona u Engleskoj do Njujorka u SAD 15. aprila 1912. godine.

Ova podmornica je teška 10.432 kilograma, i, prema vebsajtu kompanije, može da dostigne dubinu od 4.000 metara i u njoj 96 sati može da preživi posada od pet osoba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati