Svet

[ Izvor: Vijesti ]

15. 04. 2023. 10:50 0

Zbog bezbednosti inauguracija Milatovića u Podgorici

Inauguracija novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića 20. maja biće održana u Podgorici, najvjerovatnije u Skupštini Crne Gore.

Tradicija da šef države polaže zakletvu u Prestonici, čime stupa na dužnost, ove godine bi se time promeniila zbog procene policije da bi Milatović mogao biti ugrožen na Cetinju.

On je između dva kruga predsedničkih izbora dobio privremeno policijsko obezbeđenje, koje je tražio Pokret Evropa sad, zbog bojazni da je fizički ugrožen. Tu odluku donela je Vlada i ona je bila privremena, kako bi Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprava policije u međuvremenu utvrdile da li i odakle Milatoviću preti opasnost. Prema zakonu, procenu bezbednosti radi ANB na zahtev policije, pišu Vijesti.

Kada bude preuzeo predsedničko mesto on automatski postaje štićena ličnost.

Inauguracija, odnosno svečano proglašenje predsednika na sednici Skupštine, održavala se u Vladinom domu na Cetinju. U Prestonici je i rezidencija predsednika države. Tamo počinje i svako redovno prolećno i letnje zasjedanje parlamenta, odnosno održava se prva sednica. Iz Uprave policije su rekli da je u toku postupak izrade bezbednosne procene inauguracije na Cetinju, kao i pripreme obezbeđenja samog događaja.

Oni su tako odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li su uradili procenu bezbednosti svečanog proglašenja predsednika na Cetinju.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nedavno je rekao da bi taj događaj mogao biti izazovan momenat za policiju.

Iz Skupštine, koja organizuje inauguraciju, su, odgovarajući na pitanja Vijesti, kazali da je toku intenzivna komunikacija sa novoizabranim predsednikom Crne Gore i njegovim timom oko pripreme tog čina.Milatovića je, pre predsedničke konvencije na Cetinju 10. marta, napala grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gde je bio zakazan događaj. Najpre su protestovali a zatim vređali Milatovića, nakon čega su ga napali kad a je ulazio u zgradu. To se vidi na snimcima sa mesta događaja koje su preneli mediji, ali i onima objavljenim na društvenim mrežama.

Njega i partijske kolege je sa Cetinja sprovela policija.

Milatović, kao kandidat Pokreta Evropa sad, je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati