Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

08. 04. 2023. 17:30 2

Amerikanci u problemu zbog curenja podataka?!

Sjedinjene Američke Države se suočavaju sa verovatno najgorim curenjem obaveštajnih podataka otkako je Edvard Snouden odleteo u Moskvu, nakon što se nova serija poverljivih dokumenata pojavila na društvenim mrežama.

Kako piše Njujork tajms, veruje se da je više od 100 poverljivih dokumenata koji se odnose na Ukrajinu, Kinu, Bliski istok, Pacifik i terorizam sada dostupno javnosti.

Nova tranša dokumenata na društvenim mrežama pojavila se u petak. Zvaničnici Bele kuće su u četvrtak rekli da istražuju pojavu visoko poverljivih brifing dokumenata u vezi sa Ukrajinom na društvenim mrežama.

Filip Ingram, penzionisani visoki britanski vojni obaveštajac, rekao je za britanski Telegraf da se čini da su procureli dnevni izveštaji za američke donosioce odluka na visokom nivou.

- Ako se ispostavi da su autentični dokumenti, to je veoma značajno curenje informacija, pošto pokazuje manjkavosti na najvišim nivoima klasifikacije - rekao je on.

Ingram, pozivajući se na oznaku poverljivosti jednog od dokumenata, ističe da je u pitanju oznaka "No FORN", što će reći da je u pitanju dokument u koji ne treba da ima uvid niko iz inostranih obaveštajnih službi.

Ova klasifikacija, dodao je on, nalazi se iznad klasifikacije "Five Eies", koja podrazumeva deljenje informacija sa obaveštajnim savezom u kojem se pored SAD nalaze i Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

To, prema njegovim rečima, znači da su uvid u procurela dokumenta mogli da imaju isključivo donosioci odluka u SAD, a potencijalno i predsednik SAD.

- Ako je autentično, Amerikanci imaju veoma ozbiljan problem. Najveći od Edvarda Snoudena - kazao je Ingram.

Arik Toler, istraživač holandske istraživačke grupe Bellingcat, za Telegraf navodi da se čini da je prva grupa od više od 30 dokumenata postavljena na Discord server za razmenu poruka 1. i 2. marta.

Neki od dokumenata su datirani na 1. mart, što znači da su procureli na dan kada su kreirani. Nekoliko dana kasnije, njih deset je ponovo postavljeno na drugi server gde igrači kompjuterske igre Majnkraft postavljaju mape koje su kreirali.

Prošle nedelje, tri fajla dokumenata su ponovo postavljena na 4Chan, oglasnu tablu o japanskoj animaciji koja je takođe ozloglašena kao rodno mesto brojnih memova krajnje desnice.

Jedan od tih fajlova, u kojem su se nalazili dokumenti o broju žrtava u ratu u Ukrajini je prepravljen tako što je smanjen broj ruskih žrtvava i preuveličan broj ukrajinskih.

Ovako prepravljen dokument, piše Telegraf, brzo su preuzeli proruski ratni blogeri koji su ih postavili na društvene mreže Telegram i Tviter.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati