Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

16. 03. 2023. 15:56 2

Makron doneo odluku koja će razbesneti Francuze

Francuski predsednik Emanuel Makron doneo je kranje neočekivanu odluku - odlučio je da progura sporni zakon o penzijama, zbog kog mesecima protestuju građani Francuske, bez glasanja, jer očigledno nema podršku parlamenta za njegovo usvajanje, saznaju francuski mediji iz dobro obaveštenih izvora.

Analitičari očekuju da ovaj potez napravi još veći haos u Francuskoj, nakon nedelja protesta i štrajkova koji su poremetili javni prevoz.

Inače, ovog četvrtka je gornji dom francuskog parlamenta (Senat) odobrio zakon kojim se povećava starosna granica za penziju sa 62 na 64 godine.

Međutim, u Narodnoj skupštini, donjem i moćnijem domu, stranka Makrona i njeni saveznici imaju tek neznatnu većinu i nije bilo jasno da li imaju dovoljno glasova.

O kakvoj se reformi radi?

Ključna promena koju predviđa tekst reforme je pomeranje granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine od 2030. godine. U većini evropskih zemalja ova granica je već pomerena, ali Francuzi smatraju da reforma pogađa najugroženije.

Premijerka Elizabet Born ponavlja da je reforma "pravična", da je njen smisao da se očuva francuski model penzijskog osiguranja koji se zasniva na redistribuciji sredstava. Slično kao u Srbiji, zaposleni u Francuskoj uplaćuju doprinose koji se ulivaju u penzijski fond iz koga se plaćaju penzije. Trend starenja stanovništva koji je snažan u Evropi, kao i potresi na tržištu rada, poremetili su ravnotežu koja je neophodna da bi sistem funkcionisao.

Sve je više penzionera, a sve manje zaposlenih koji plaćaju doprinose. Francuska premijerka govori o neophodnosti da se sistem "uravnoteži", kako bi se izbeglo da se penzije finansiraju iz kredita. Većina zaposlenih će, dakle, morati da radi dve godine duže, ukoliko reforma bude usvojena.

Odlazak u penziju sa 62 godine biće i dalje moguć za invalide i onima sa narušenim zdravljem, među kojima je najviše radnika. Vojska, policija i vatrogasci, kao i medicinske sestre u državnim bolnicama i dalje će imati pravo da se ranije penzionišu. Iz ove reforme izuzeti su i radnici koji rade od svoje 14. ili 16. godine, koji će moći da odu u penziju sa 58 odnosno 60 godina.

Starosna granica za odlazak u penziju ostaje 67 godina. Puna penzija se ostvaruje pod uslovom da se doprinos plaća dovoljno dugo. Druga važna mera u reformi penzionog sistema odnosi se upravo na dužinu plaćanja doprinosa - sa 42 na 43 godine - koja treba da stupi na snagu 2027, a ne 2035. kako je ranije predviđeno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati