Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

28. 01. 2023. 16:41 0

Policajac nezakonito uhapsio Amfilohija 2020. godine?

Podgorički policajac Pavle Milutinović osumnjičen je da je u junu 2020. godine tri i po sata nezakonito držao sada pokojnog poglavara Mitroplije crnogorsko-primorske Amfilohija u pritvoru.

To proizlazi iz istrage Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje Milutinoviću stavlja na teret krivično delo - protivpravno lišavenje slobode.

- U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon sprovedenih dokaznih radnji, formiran je krivični predmet protiv P. M. iz Podgorice, službenika Uprave policije - Centra bezbednosti Podgorica, zbog krivičnog dela protivpravno lišavenje slobode, izvršenog na štetu sad pok. mitropolita Amfilohija - piše u odgovorima dostavljenim "Vijestima", koje potpisuje rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović.

Da podsetimo, mitropolit Amfilohije je 22. juna 2020. pozvan u zgradu Centra bezbednosti (CB), kako bi u svojstvu građanina odgovorio na pitanja o litiji organizovanoj dan ranije, kojom su prekršene mere Nacionalnog koordinacionog tela za suzbijanje širenja virusa korona, kako je tada ocenio tužilac Nikola Boričić.

U zgradu podgoričke policije ušao je u 11.14 časova, a njegovo saslušanje trajalo je šest sati.

Pravni zastupnici mitropolita ranije su kazali da im je u policiji pojašnjeno da je Boričić, na svakih sat, porukom postavljao dopunska pitanja.

Tek kada su pravni zastupnici poglavara MCP Tužilačkom savetu podneli pritužbu, Boričić se oglasio reagovanjem u kom tvrdi da je tog dana, u 13.52 časova, naredio da puste na slobodu mitropolita i da je Uprava policije adresa za pitanja - zašto je zadržan još gotovo tri i po sata.

Iz te institucije, međutim, ne odgovaraju - ko je, na osnovu čega i na osnovu kog zakona, naredio da se Amfilohije u službenim prostorijama zadrži od 13.52 do 17.14 sati.

Ne odgovaraju ni ko je i po čijem nalogu, preko vajbera, predstavljajući se kao tužilac Boričić, slao dodatna pitanja, ali ni da li će neko odgovarati zbog toga.

Koordinator programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić, ranije je "Vijestima" kazao da je Boričić morao da procesuira sve policijske službenike koji su ga zadržali u prostorijama CB Podgorica nakon što im je naredio da ga puste na slobodu.

Početkom decembra 2022. godine, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu usvojio je izveštaj sa kontrolnog saslušanja o zadržavanju Amfilohija u CB Podgorica, a jedan od zaključaka je "da se konačno sazna istina o tome ko je kako i zašto doveo do selektivnog postupanja organa tadašnje vlasti u cilju zataškavanja afere i prikrivanja počinilaca krivičnih i drugih protivpravnih dela".

Izveštaj je usvojen glasovima parlamentarne većine, a opozicija nije prisustvovala sednici.

- Kontrolno saslušanje pružilo je mogućnost da se javnost informiše i sazna da je u pitanju bio jedan politički motivisan revanšizam i progon verskog velikodostojnika tokom njegove borbe za zaštitu ustavnih prava njegove verske zajednice, koju je predvodio... Verovatno su policijski službenici od određenih lica imali naređenje da tako postupe, što je potrebno do kraja rasvetliti kroz postupanje nadležnog tužilaštva - jedan je od zaključaka parlamentarnog odbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati