Svet

[ Izvor: Mediji ]

15. 01. 2023. 18:07 10

Izvestilac EP: EU da uvede sankcije Dodiku

Izvestilac Evropskog parlamenta za proširenje na Zapadni Balkan Tonino Picula izjavio je da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glavna prepreka na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

- Jedna stvar je bila 9. januar obeležavati prethodnih godina, kada je BiH bila vrlo udaljena od članstva u EU, a druga stvar je to učiniti mesec nakon što je Evropsko veće konačno BiH dalo status zemlje kandidata - kazao je hrvatski evroparlamentarac za sarajevski "Avaz".

Picula se založio za političko-finansijske sankcije predsedniku Republike Srpske.

- Tražimo primenu sankcija Miloradu Dodiku na način na koji su to učinile SAD i Velika Britanija. Da se politički izoluje i da se ne jača finansijski.

Picula je ocenio da bi Dodik "i te kako osetio finansijsko izolovanje, kao što to osećaju Poljaci ili Mađari koji su interno sankcionisani unutar EU zbog odstupanja od demokratskih standarda".

- Nije dovoljno sankcionisati samo (ruskog predsednika) Vladimira Putina, već jednako sankcionisati i njegove šegrte izvan Rusije - istakao je Picula.

On je još kazao da očekuje da Dodik blokira reforme, kao i da, kako je naveo, "signalizira navodnu spremnost da BiH ide ka EU, a čini sve da bi je držao na mestu, jer zna da bi ga prihvatanje evropskih standarda udaljilo od bavljenja politikom".

On je upozorio da EU, "komunicirajući s Dodikom, komunicira i sa Putinom, ali i Srbijom i Mađarskom".

Komentarišući Dodikovu odluku da dodeli orden Putinu, Picula je kazao da je to bila poruka predsednika RS onima za koje misli da mu od njih zavisi vlast.

Ocenio je i da Rusija ima interes da politički destabilizuje BiH, a onda i ceo Zapadni Balkan i udalji ga od EU.

- To je njihov primarni politički interes. Dodik računa na tu vrstu sponzorstva, vezan je za tu vrstu uticaja, a EU mora voditi računa o tome da eliminiše njegovu podršku iz vlastitih redova - kazao je Picula, ukazujući na Mađarsku.

On je naveo da se raduje brzom formiranju vlasti u BiH, ističući da BiH u velikom broju članica EU ima i partnere i prijatelje, a da je interes EU evropska BiH.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati