Svet

[ Izvor: Glas Amerike ]

14. 12. 2022. 18:23 0

Specijalni tužilac CG ostaje u pritvoru

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović, koji je uhapšen u petak zbog sumnje za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična dela zloupotrebe službenog položaja, ostaje u pritvoru koji mu je određen zbog opasnosti od bekstva i opasnosti da utiče na svedoke.

- Vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane Saše Čađenovića na određivanje pritvora - kazala je za Glas Amerike portparolka suda Aida Muzurović.

Čađenović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga sumnjiči da je u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavački klan".

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navedeno je da sumnjaju da je Čađenović imao zadatak da "ne preduzima krivično gonjenje, ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, kao i da onemogućava da oni budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela", prenosi Glas Amerike.

- Imao je zadatak da ne predlaže da se pripadnicima organizacije odredi pritvor kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka - navedeno je u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

U obračunu dve organizovane kriminalne grupe iz Kotora - kavački i škaljarski klan, koje su u sukobu od 2014. kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, poginulo je više od 50 osoba, a u dosadašnjim istragama uhapšeno je više pripadnika bezbednosnih službi i policajaca za koje se sumnja da su pripadali jednom od ta dva klana.

Čađenović je tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, negirao krivicu za dela koje mu stavljaju na teret.

Tužilac Čađenović javnosti je poznat kao zastupnik tužbe u sudskom procesu u medijima nazvanog "državni udar", koji je od 2017. do 2019. vođen u podgoričkom Višem sudu protiv grupe od trinaest optuženih, među kojima su bili i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i dvojica ruskih državljana.

Viši sud je 2019. osudio optužene u slučaju "državni udar" na ukupno 70 godina zatvora, da bi Apelacioni sud poništio presudu, a suđenje vraćeno na početak. Čađenović je zastupao tužbu i u ponovljenom postupku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati