Svet

[ Izvor: Večernji list ]

31. 10. 2022. 15:34 14

Rusi naoružavali Hrvate u ratovima devedesetih

Hrvatski mediji tvrde da je hrvatska vojska tokom rata u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog beka dobila naoružanje od Jeljcinove Rusije. Uprkos embargu, Hrvatskoj je, uz odobrenje Jeljcinove prozapadne Rusije stiglo 16.000 tona oružja u Puli i na Krk, piše "Večernji list".

Oružje je stizalo i iz Ukrajine, obuku u Hrvtaskoj za borbene helikoptere sprovodili su Belorusi, a oni i Rusi zajedno obučavali su Hrvate na sistemu S-300. Obuku su obavljali i francuski Legionari, a u akcijama su ginuli i ukrajinski piloti.

Takođe, isti list piše da su hrvatski vojnici obučavani na raketnim sistemima S-300, a da su obuku vodili i Rusi i Belorusi.

Podsećanja radi, rukovodstvo Hrvatske donelo je odluku da će izvršiti obuku ukrajinskih vojnika.

- Odluka je doneta. Budžet misije je oko sto miliona evra. Reč je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika, pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može da ponudi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji - rekao je nedavno premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom boravka u Briselu.

Sa druge strane, predsednih Hrvatske Zoran Milanović naveo je da je protiv te odluke i naveo da dok je on vrhovni komandant ukrajinski vojnici se neće obučavati u Hrvatskoj, dodavši da da bi to značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati