Svet

[ Izvor: Blic ]

30. 09. 2022. 14:33 25

"RUSIJA JE DOBILA ČETIRI NOVE REGIJE" Putin proglašava pripajanje ukrajinskih teritorija (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin se u okviru svečanosti povodom neksije četiri ukrajinska regiona obraća u Kremlju.

- Rezultati su poznati Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je potvrđeno i 1. članom Povelje Ujedinjenih nacija - rekao je Putin na početku svog govora.

Kako je rekao, Rusija od sada ima četiri nove regije.

- Danas ćemo potpisati sporazume o pripajanju. To je volja miliona ljudi, Rusija sad ima četiri nove regije - rekao je.

Predsednik Rusije je rekao da se nada da će Federalna skupština podržati zakone o ujedinjenju novih teritorija s Ruskom Federacijom.

Putin je tokom obraćanja zamolio zvanice da minutom ćutanja odaju počast svim žrtvama u Donbasu.

Ruski predsednik je pozvao kijevski režim da pod hitno obustavi vatru, koja se rasplamsava još od 2014. godine i da se vrati za pregovarački sto.

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.

Šef Donjeg doma ruskog parlamenta rekao je danas da je predsednik Rusije obavestio taj dom o planovima da Rusija primi četiri regiona Ukrajine.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, ključni Putinov saradnik, rekao je na zvaničnom Telegram kanalu Dume da je Putin obavestio parlament o zvaničnim zahtevima regiona, izveštava Rojters.

Rusija je održala takozvane referendume u četiri delimično okupirana područja Ukrajine - Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju, i poručila da je ogromna većina glasala u korist pridruživanja Rusiji, prenosi agencija.

Zapadne vlade i Kijev rekli su da je glasanje obavljeno pod prisilom okupacije, da je nereprezentativno i da je prekršeno međunarodno pravo. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati