Svet

[ Izvor: Glas Amerike ]

29. 09. 2022. 10:41 3

SAD: Sporazum Srbije s Rusijom korak u pogrešnom smeru

"Sjedinjene Države veruju da nijedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoj rat agresije protiv Ukrajine", saopšteno je u sredu iz američkog Stejt departmenta povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dve godine.

Dokument su prošle nedelje, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, potpisali srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na zahtev Glasa Amerike za komentar, rekao da je "vest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti sa drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku".

U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je reč. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

- Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije... Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom - naglasio je portparol.

Na usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU insistira se i u Briselu. Prema nacrtu izveštaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Beograd ne uvede sankcije Rusiji.

- Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije - ističe se u nacrtu izveštaja.

Iz Stejt departmenta je poručeno da Sjedinjene Države "nastavljaju da snažno podržavaju cilj Srbije da postane članica EU".

- Jasno je da Rusija ne podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samo pokušava da izazove podele u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je nedvosmisleno u EU; proširenje promoviše dugoročni mir, stabilnost i prosperitet širom regiona - zaključuje se u reagovanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati