Svet

Direktno.rs

21. 09. 2022. 10:00 19

Prve reakcije Zapada posle obraćanja Putina

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju, stigle su i prve reakcije zapadnih zemalja, koji su ovo uglavnom ocenili kao "eskalaciju sukoba".

- Delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor - izjavio je nemački vicekancelar Robert Habek.

On je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", prenosi Rojters.

Ministarka spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džilijan Kigan komentarisala je Putinovu pretnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

- To je ozbiljna pretnja, ali pretnja koja je već bila izrečena - rekla je za BBC.

Dodala je da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno i pozvala na smirenost pred njegovom pretnjom da će upotrebiti nuklearno oružje.

- Neke reči su na kraju bile prilično zabrinjavajuće. To je nešto što bi trebalo da shvatimo vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očigledno eskalacija - dodala je.

Podoljak: Predvidljivo, rat se ne odvija po planu Rusije

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, ocenio je da je najavljena delimična mobilizacija u Rusiji "predvidljiv korak" koji će se pokazati krajnje nepopularnim.

Podoljak smatra da se rat u Ukrajini ne odvija prema planu Moskve.

On je u poruci Rojtersu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da prebaci ma Zapad krivicu za otpočinjanje "ničim izazvanog rata" i za pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati