Svet

[ Izvor: Mediji ]

11. 08. 2022. 22:42 3

Nuklearna katastrofa zbog borbi oko elektrane

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na potencijalnu nuklearnu katastrofu zbog borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, javljaju agencije.

- Ozbiljno sam zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u južnoj Ukrajini, poručio je Gutereš.

On je rekao da je pozvao „sve zainteresovane da pokažu zdrav razum i da ništa ne čine što bi moglo da ugrozi fizički integritet ili sigurnost nuklearne elektrane u Zaporožju“, koja je najveća nuklearka u Evropi.

Gutereš je ocenio da se „umesto smirivanja situacije, proteklih nekoliko dana pojavili izveštaji o duboko zabrinjavajućim incidentima“, koji bi, ako se nastave „mogli izazvati katastrofu“.

Elektrana Zaporožje granatirana je nekoliko puta i delimično oštećena tokom prošlog vikenda, ali je ključna infrastruktura ostala je netaknuta. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade i istovremeno ih negiraju.

Savet bezbednosti UN bi, na inicijativu Rusije, trebalo da raspravlja o situaciji u zaporoškoj elektrani. Kijev je u ponedeljak pozvao na uspostavljanje demilitarizovane zone oko najveće nuklearne elektrane u Evropi, koju pod kontrolom drže ruske snage.

Nuklearnu elektranu Zaporožje ruske vojne snage zauzele na početku rata, ali u njoj i dalje rade ukrajinski tehničari, objavila je ranije agencija Rojters.

Obe su se strane u subotu međusobno optuživale za „nuklearni terorizam“ – ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom okrivila je Rusiju za štetu od raketiranja, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati