Svet

Direktno.rs

21. 07. 2022. 10:38 0

Mario Dragi ponovo podneo ostavku

Italijanski premijer Mario Dragi je ponovo ovog četvrtka podneo ostavku predsedniku Serđu Matareli.

Matarela je 14. jula već odbio ostavku Marija Dragija, nakon što je njegov koalicioni partner bio uzdržan tokom važnog glasanja. Predsednik je međutim, pozvao premijera da se obrati strankama u Parlamentu i pokuša da ponovo pridobije neophodnu podršku.

Bez obzira na činjenicu da je na glasanju o poverenju premijeru Dragiju italijanski Senat glasao sa 95 glasova za prema 38 protiv, Rojters u svom izveštaju ocenjuje da se italijanska vlada praktično "urušila" jer su tri glavna koaliciona partnera premijera odbila da učestvuju u glasanju o poverenju, na koje je on pozvao kako bi pokušao da okonča podele i obnovi savez.

Od ukupno 321 senatora, na glasanju u Gornjem domu italijanskog parlamenta Dragija je podržalo 95 senatora, dok je 38 bilo protiv, međutim desetine senatora bojkotovalo je glasanje ostavljajući tako Dragijevu koaliciju okrnjenu, bez velike većine koju je nastojao da pridobije i sa prevremenim izborima u septembru ili oktobru kao najverovatnijim ishodom, navodi Rojters.

Glasanje su bojkotovali senatori tri stranke iz Dragijeve koalicije: Forca Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi Mateo Salvini i iz populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).

Dragi je prošle nedelje podneo ostavku, ali ga je predsednik Serđo Matarela odbio i rekao mu da pred parlamentom vidi da li može da oživi široku koaliciju.

Mario Dragi je ranije pozvao na jedinstvo i izneo niz problema sa kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati