Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

20. 07. 2022. 21:29 2

"Pirova pobeda" Dragija, izvesna njegova ostavka

Premijer Italije Mario Dragi dobio je glasanje o poverenju Vladi u Senatu, ali bojkot tri vodeće stranke njegove koalicije će dovesti do kraja njegove Vlade nacionalnog jedinstva.

Na glasanju je za Dragijevu vladu bilo 95 prema 38 glasova, ali to je prazna pobeda.

Dragi je ostao bez podrške tri važna člana njegove koalicije: Forca Italija, desničarske stranke predvođene bivšim premijerom Silviom Berluskonijem, Lige, ekstremno desničarske grupacije populiste Matea Salvinija, i populističke grupacije Pokret pet zvezdica (M5S).

Ta masovna napuštanja će logično dovesti do Dragijeve ostavke. On je više puta rekao da neće ostati na svom mestu ako ne sačuva široku podršku, što nije više slučaj.

Dragi je zbog previranja u koalliciji prošle nedelje podneo ostavku, ali italijanski predednik je odbio i tražio od premijera da testira podršku vlade u parlamentu.

Masovni bojkot senata sa 315 članova dogodio se iako su građani poslednjih dana u velikom broju izrazili želju da Dragi ostane na čelu Vlade, u vreme kada inflacija i cene energenata skaču i raste broj infekcija u pandemiji.

Posle žustre rasprave u gornjem domu parlamenta Dragi je izrazio frustraciju prema partijama, od koje su neke pokazale nezadovoljstvo što nije uzet u obzir njihov stav. Tako je prestala da postoji široka koalicija koja je do sada podržavala Dragija koja je išla od levice do ekstremne desnice.

- Sa gorčinom, ali sa mirnom savešću nećemo učestvovati u glasanju - rekla je Ana Marija Bernini, predsednica grupe Forca Italija.

Ta partija je podnela sopstveni predlog senatu, predloživši da Dragi ostane ali bez Pokreta pet zvezdica, međutim Dragi je pozvao da se glasa o predlogu drugog senatora. On je predložio da se glasa o podršci odlazećoj Vladi.

Liga i Pokret pet zvezdica su sledile isti stav kao Forca Italija.

Na levom centru naprotiv, Demokratska partija i Italia Viva objavili su da će izglasati poverenje vladi, kao i partija Zajedno za budućnost, nova partija šefa diplomatije Luiđija di Maja koji je sa pedesetak poslanika napustio M5S krajem juna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati