Svet

Direktno.rs

26. 01. 2022. 22:08 1

Savet Evrope traži od Rusije istragu o trovanju Navaljnog

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) pozvala je Rusiju da sprovede istragu o trovanju glavnog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru.

PSSE je u rezoluciji usvojenoj sa 86 glasova, 14 protiv i pet uzdržanih, zatražila od Rusije da oslobodi Navaljnog, sprovede "nezavisnu istragu" bez učešća ruske službe bezbednostii (FSB) i dozvoli posetu zvaničnika međunarodne Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW).

Navaljni je bio žrtva ozbiljnog trovanja u Sibiru. Lečen je u Nemačkoj gde su otkriveni tragovi nervnog agensa novičok iz sovjetske ere. Potom je uhapšen 17. januara 2021. godine po povratku u Moskvu.

Rusija nikada nije otvorila istragu, tvrdeći da ne postoje indicije o trovanju.

Navaljni trenutno izdržava dvoipogodišnju kaznu zatvora jer je boravkom u Nemačkoj, gde se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj, prekršio ranije izrečenu uslovnu kaznu.

U Strazburu je u toku zimsko zasedanja PSSE. Rezolucije tog tela koji daje preporuke ili poziva vlade na odgovornost u pogledu ljudskih prava, nisu obavezujuće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati