Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

21. 09. 2021. 21:33 1

"Rekonstruisana Vlada CG imaće tri potpredsednika"

"Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsednika, a aktuelni će biti prvi potpredsednik Vlade. Svi potpredsednici bi ujedno bili i resorni ministri", saopštio je premijer Zdravko Krivokapić koji se oglasio se povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Naveo je i da će "resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biti podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine", pišu Vijesti.me.

Saopštenje Krivokapića prenosimo u celosti:

"Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka - odnosno 2024. godine.

Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina. Unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore kroz njihov ustavni odnos obezbediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1. Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati tri potpredsednika. Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno će biti i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo premijera.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti", navodi se u saopštenju Krivokapića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati