Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

21. 09. 2021. 21:33 1

"Rekonstruisana Vlada CG imaće tri potpredsednika"

"Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsednika, a aktuelni će biti prvi potpredsednik Vlade. Svi potpredsednici bi ujedno bili i resorni ministri", saopštio je premijer Zdravko Krivokapić koji se oglasio se povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Naveo je i da će "resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biti podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine", pišu Vijesti.me.

Saopštenje Krivokapića prenosimo u celosti:

"Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka - odnosno 2024. godine.

Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina. Unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore kroz njihov ustavni odnos obezbediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1. Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati tri potpredsednika. Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno će biti i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo premijera.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti", navodi se u saopštenju Krivokapića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Kolumna


Beogradski metro!

Zoran Živković [13.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Dogodi se da dostava kasni, usled više sile