Svet

Direktno.rs

20. 08. 2021. 17:28 6

Evo koliko izbeglica iz Avganistana je primila koja zemlja

Dok su oči sveta uprte u zbivanja u Avganistanu nakon što su Tabilani preuzeli vlast, na društvenim mrežama je objavljena zanimljiva tabela sa ukupnim brojem izbeglica iz te zemlje, a koje su primile druge države. Sjedinjene Američke Države, koje su 20 godina ratovale protiv Talibana u Avganistanu primile su samo 1.592 izbeglica.

Najviše izbeglica primile su zemlje koje se graniče sa Avganistanom - Pakistan i Iran ukupno preko dva miliona, zatim sledi Nemačka sa gotovo 150.000, a za njom Austrija, Francuska, Švedska, Grčka itd...

Na 11. mestu se nalazi Ujedinjeno Kraljevstvo sa 9.351, a SAD su tek na 22. mestu sa 1.592 primljenih izbeglica, navodi ugledi britanski časopis New Statesman, čiji je izvor Visoki komesarijat OUN za izbeglice, a brojke se tiču samo 2020. godine.

Postavlja se pitanje zašto država koja je bila 20 godina prisutna na prostoru Avganistana nije primila veći broj izbeglica?

S obzirom na katastrofalno stanje u glavnom gradu Avganistana Kabulu, gde ljudi i dalje na aerodromu čekaju da pobegnu iz zemlje i nađu spas, ostaje da se vidi koliko će u budućnosti SAD primiti izbeglica.

Britanci su najavili da će u narednih pet godina primiti 20.000 stanovnika Avganistana, a zanimljivo je to da su se na gorepomenutoj listi našle i komšije Hrvati koji su primili 54 izbeglice, ali i naša zemlja (uključujući i Kosovo i Metohiju) sa 27 primljenih ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati