Crna Gora pooštrava mere, zabranjuje izlazak iz nekoliko gradova | Svet | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

[ Izvor: Mediji ]

28. 02. 2021. 19:14 0

Crna Gora pooštrava mere, zabranjuje izlazak iz nekoliko gradova

Komisija za zaštitu stanovništva od bolesti kovid-19 u Crnoj Gori, na predlog Instituta za javno zdravlje, usvojila je nove mere koje stupaju na snagu od utorka, 2. marta. Pored mera koje nastavljaju da važe u opštinama Budva i Tivat, zabranjuje se izlazak građanima i sa teritorije opština Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Nikšić i Plužine.

Ova zabrana ne važi za one koji obavljaju redovne radne zadatke na osnovu potvrde poslodavca i ostvaruju zdravstvenu zaštitu na osnovu medicinske dokumentacije.

Takođe, ukoliko je potrebna nega lica koja usled bolesti, stanja ili posledica povrede nisu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana, kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o nezi ili izdržavanju, kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica.

Dozvoljeno je i putovanje studenata od mesta prebivališta do sedišta ustanove visokog obrazovanja, na osnovu potvrde te ustanove, odnosno uredno popunjenog i overenog indeksa, kao i održavanje ličnih odnosa dece sa roditeljem sa kojim ne žive, i to u skladu sa sudskom lukom.

Zabranama ne podleže ni prevoz poljoprivrednih proizvođača upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstava, uz rešenje organa državne uprave nadležnog za poslove poljoprivrede, odnosno organa uprave nadležnog za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao ni prevoz vlasnika poljoprivrednog zemljišta i članova njegovog porodičnog domaćinstva do mesta u kom se zemljište nalazi, radi obrade i proizvodnje hrane za sopstvene potrebe, uz list nepokretnosti/posedovni list i potvrdu, koju treba popuniti, preuzeti i odštampati sa sajta Instituta.

U ovu kategoriju spada i prevoz lica koja poseduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, akvakulturu, odnosno dozvolu za plovilo, da se prevezu do mesta u kome treba da obave ribolov i/ili akvakulturu, odnosno u kom poseduju dozvolu za plovilo.

Takođe, u opštinama Danilovgrad, Bar i Tuzi dozvoljava se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti).

Ove mere će biti na snazi do 10. marta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Nije šija nego vrat

Zoran Živković [16.04.2021.]


Video dana

Idem ja sad

Anketa

U koju vakcinu najviše verujete?

Rezultati