Svet

[ Izvor: Beta ]

27. 01. 2021. 17:34 1

Milanović: Na Saboru je da zabrani ustaški pozdrav

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je danas u Zagrebu izjavio da je na Saboru Hrvatske donošenje odluke o zabrani ustaškog pozdrava.

On je rekao da je svoj stav o nužnosti zabrane korišćenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" i ustaških oznaka izneo još pre godinu dana.

- Sada neka to preuzmu oni koji to mogu da promene, a to je predstavničko telo Republike Hrvatske - rekao je predsednik novinarima posle polaganja venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Milanović je rekao da bi se on držao nemačkog modela, jer, kako je istakao, oni jako dobro znaju šta su, kako i zašto propisali.

Predsednik Hrvatske je pozvao pripadnike udruženja "Hrvatske odbrambene snage" iz rata 1990-tih, da ne koriste taj pozdrav u svojim oznakama, jer to "prlja njihov doprinos u odbrani domovine".

- Taj pozdrav je nacistički i prlja njihov doprinos odbrani domovine i sve ono što su dali u tom razdoblju u kojem su učestvovali kao stranačka milicija - rekao je Milanović.

On je tako odgovorio na pitanje o incidentu na obeležavanju vojno-policijske akcije "Maslenica" kada je otkazao svoje učešće zbog dolaska pripadnika HOS koji su nosili natpis "Za dom spremni".

Prestavnici Jevrejske opštine inicirali su nedavno zabranu ustaškog pozdrava, a to su podržali poslanici nacionalnih manjina, opoziciona Socijaldemokratska partija i manje stranke levog centra, predstavnici antifašista i mnoga udruženja civilnog društva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati