Svet

[ Izvor: Beta ]

13. 01. 2021. 16:27 0

Počela sednica Kongresa o opozivu Trampa

Predstavnički dom Kongresa SAD počeo je sednicu na kojoj bi trebalo da izglasa opoziv odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa po drugi put, zbog njegove uloge u neredima prošle srede u kojima je poginulo pet osoba.

Članovi donjeg doma Kongresa iz redova Demokratske stranke u ponedeljak su predstavili Rezoluciju, sinoć usvojenu, kojom se republikanac Tramp optužuje za "podsticanje pobune", odnosno huškanje pristalica da napadnu parlament 6. januara.

U nastojanju da smene Trampa pre 20. januara, kada će dužnost šefa države preuzeti izabrani predsednik Džozef Bajden, demokratama će se pridružiti najmanje pet republikanaca.

Glasanje o opozivu Trampa očekuje se do kraja dana.

U zgradi Kongresa SAD nalaze se stotine pripadnika Nacionalne garde.

Demokrate su Rezolucijom pozvale potpredsednika SAD Majka Pensa da aktivira 25. amandman Ustava SAD i smeni Trampa, nedelju dana pre isteka njegovog mandata.

Prema 25. amandmanu, potpredsednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsednik SAD smesta postao šef države.

Pens od sinoć ima rok od 24 sata da pokrene smenu Trampa, ali pošto on nije nagovestio da će to učiniti, rezervna opcija je izglasavanje opoziva u donjem domu Kongresa.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Ako Predstavnički dom izglasa opoziv Trampa, on bi bio jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

On time neće biti smenjen sa mesta predsednika, već će ići na sudjenje u Senat.

Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati