Svet

[ Izvor: Glas Amerike ]

12. 12. 2020. 11:05 3

Vrhovni sud SAD odbacio žalbu, nema poništavanja izbora

Vrhovni sud odbacio je tužbu kojom je traženo poništavanje rezultata predsedničkih izbora u ključnim američkim državama - poteza koji je podržao aktuelni predsednik Donald Tramp, čime je i zvanično palo u vodu pisanje režimskih medija u Srbiji, koji su danima "nudili dokaze" o izbornoj krađi.

Tužbom, koju je podnela američka država Teksas traženo je poništavanje izbornih rezultata u Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu. To je ujedno bio pokušaj osporavanja pobede izabranog predsednika Džozefa Bajdena na izborima održanim 3. novembra.

Vrhovni sud doneo je presudu po kojoj američka država Teksas nije bila nadležna za pokretanje tog slučaja.

- Teksas nije uspeo da dokaže pravnu opravdanost interesovanja za način na koji druge države sprovode i održavaju izbore - navodi se u kratkom saopštenju najviše američke sudske instance.
Inače, tužbu je podržalo 19 državnih tužilaca i 127 članova Kongresa iz redova republikanaca. U sve četiri pomenute države Džozef Bajden bio je predviđeni pobednik predsedničkih izbora.

- Vrhovni sud je odlučno i brzo odbacio poslednji napad Donalda Trampa i njegovih saveznika na demokratski proces - saopštio je Majk Gvin, portparol kampanje Džozefa Bajdena i Kamale Haris.
Gvin je primetio da to, kako je rekao, ne predstavlja iznenađenje.

- Desetine sudija, izbornih zvaničnika, pa čak i Trampov državni tužilac, odbacili su njegove besmislene pokušaje negiranja izbornog poraza. Pobedu izabranog predsednika Bajdena Elektorski koledž će potvrditi u ponedeljak i on će položiti zakletvu 20. januara - poručio je Gvin.

Aktuelni predsednik Donald Tramp nije krio razočaranje odlukom Vrhovnog suda.
- Vrhovni sud nas je zaista izneverio. Bez mudrosti i hrabrosti - napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter u petak uveče nekoliko minuta uoči ponoći.

Aktuelni američki predsednik osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinelo da umesto njega – izbornu pobedu odnese demokratski kandidat.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.
Nakon potvrde izbornih rezultata za šta američke države imale rok do osmog decembra – u ponedeljak 14. decembra trebalo bi da se održi glasanje Elektorskog koleža.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsednik Džozef Bajden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati