Svet

[ Izvor: Beta ]

25. 10. 2020. 19:58 0

ŠOK-BOMBE Sukobi građana i policije u Belorusiji

Više od 100.000 Belorusa izašlo je na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, neposredno uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da podnese ostavku. Demonstranti su se sukobili s policijom u Minsku. Bezbednosne službe su bacile najmanje 10 šok-bombi da rasteraju okupljene, prenosi Rojters navode ruskih agencija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije proverava navode da je tokom sukoba korišćena bojeva municija, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Vlasti su zatvorile 12 metro stanica i ograničile pristup internetu preko mobilnih telefona, navodi Dojče vele.

Lokalni mediji su naveli da su neki od novinara koji su pokrivali protest uhapšeni.

U mestu Lida na zapadu Belorusije policija je uhapsila neoliko demonstranata, prenela je ruska agencija RIA Novosti navode beloruske policije.

Na snimcima iz Minska vidi se konvoj autobusa koji dovozi pripadnike bezbednosnih snaga u centar grada. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da ne idu na demonstracije koje nisu odobrene.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati