Svet

Direktno.rs [ Izvor: Novi treći put ]

09. 10. 2020. 06:41 1

IZBORI U AMERICI Bajden u vođstvu mesec dana pre izbora

Glavni izazivač predsednika SAD Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima, Džo Bajden, trenutno uživa veliku prednost, koja, ipak, nije nedostižna. Ovo pokazuje model predviđanja pobednika izbora u SAD koji je kreirao istraživački centar organizacije Novi treći put.

Prva predizborna debata koja je održana u utorak nije uspela Trampu da donese ono što je priželjkivao - Bajden je uspeo da se zadrži na nivou vođstva od pre debate.

- Iako se može reći da jasnog pobednika debate nije bilo, deluje da je Tramp zabeležio veći oportunitetni gubitak jer nije uspeo da opravda višemesečne teorije da je Bajden dementan i şlabo fokusiran kandidat. U tom smislu, Bajden je samom činjenicom da nije poklekao u debati uspeo da održi prednost koju je imao i pre nje - smatra koordinator istraživačkog tima Novog trećeg puta Miljan Mladenović.

Model koji je ova organizacija kreirala daje verovatnoće dvojice kandidata za pobedu u svakoj od saveznih država, kao i na nacionalnom nivou. Osim toga, model projektuje i osvojeni broj elektorskih glasova.

Prema rezultatima za 5.10.2020. godine, šanse Bajdena za pobedu u ukupnom zbiru glasova nalaze se na 76%, dok procenjeni broj elektronskih glasova koje će ovaj kandidat osvojiti u ovom trenutku iznosi 310, a da bi kandidat bio odabran za predsednika, potrebno mu je 270 od 538 elektorskih glasova.

Što se tiče rezultata po saveznim državama, Bajden trenutno vodi i u većini ljubičastih (swing) država koje su kroz istoriju često menjale partiju za koju su većinski glasale. Kako Mladenović smatra, ovog puta će broj neizvesnih država biti veći nego ikada.

- Koronavirus, ekonomska kriza, nepredvidivost Donalda Trampa i istorijska podeljenost građana su svakako razlog zašto će rezultati ovih izbora biti nepredvidivi do poslednjeg trenutka. U ovom trenutku Bajden ima prednost u državama poput Viskonsina, Mičigena, Pensilvanije, Severne Karoline, Floride i Arizone, dok je Tramp u blagoj prednosti u Džordžiji, Ohaju, Ajovi i Teksasu - kaže Mladenović.

- Tramp mora da popravi rejting u neizvesnim saveznim državama zato što bez tih ključnih pobeda on praktično nema teoretske šanse za pobedu. Pre četiri godine je trijumfovao zahvaljujući minimalnim pobedama u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji. Sada ima zadatak da te teritorije "zadrži", a da pritom ne izgubi još nekoliko saveznih država u kojima je trenutno u minusu.

Iako stvari ne idu u najboljem pravcu po Donalda Trampa, Mladenović ne misli da je izborna trka gotova.

- Nešto slabija izlaznost određenih demografskih grupa, prevremeni pronalazak vakcine ili novi skandal koji bi stavio nekog od dvojice kandidata u prvi plan mogao bi potpuno da preokrene trenutnu trku. Iako se ne može reći da su ovo najneizvesniji izbori u poslednjih nekoliko ciklusa, zasigurno će biti izrazito nepredvidivi do samog izbornog dana, što zbog okolnosti u kojima se izbori održavaju, što zbog velikog broja građana koji će glasati poštom unapred.

Što se tiče najnovijih informacija vezanih za zdravstveno stanje Donalda Trampa, Mladenović kaže da je još rano da se kaže koliko će to uticati na krajnji ishod izbora, a sličnih situacija nije bilo u skorijoj istoriji, pa je teško izvući paralelu.

- Trampu ovo na duge staze verovatno neće doneti puno toga dobrog jer, osim izgubljenih dragocenih dana u kampanji, ovime je tema koronavirusa ponovo stavljena u prvi plan, a to Trampu zasigurno ne odgovara - smatra on.

Organizacija Novi treći put će i narednih nedelja pratiti razvoj situacije u SAD i izlaziti sa novim rezultatima modela sve do izbornog dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati