Svet

[ Izvor: Beta ]

28. 05. 2020. 22:18 1

Protesti u SAD zbog smrti Afroamerikanca tokom hapšenja

Nasilni protesti zbog smrti jednog Afroamerikanca tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Mineapolis već dva dana. Gnevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražiio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe - Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u sredu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Džordža Flojda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac kolenima pritiskuje vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Tviteru "Molim te Mineapolise ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije".

Protesti su se proširili i na druge američke gradove. U Kaliforniji su stotine ljudi u protestu zbog Flojdove smrti blokiralie autoput, u Los Anđelsu su razbijali prozore policijskih vozila.

Policija u Memfisu je blokirala glavni put kada se rasno mešovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Mineapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povređen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su juče popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom delu grada gde je 46-ogodišnji Flojd umro u ponedeljak pošto ga je policija hapsila ispred jedne radnje posle dojave da je platio falsifikovanom novčanicom.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Mineapolisu saopštil su danas da sprovode veliku krivičnu istragu Flojdove smrti i da im je taj slučaj prioritet.

Predsednik Donald Tramp je u sredu na Tviteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza.

FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Flojdova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Flojdu i još troje su u utorak otpušteni, a juče je gradonačelnik zatražio krivični postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minesote Tima Volca da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan portparol. Guverner je juče u tviter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje prestavlja "izuzeteno opasnu sitauciju" i pozvao ljude da se raziđu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati