Svet

[ Izvor: Beta ]

27. 05. 2020. 14:15 1

EU ulaže 750 milijardi evra za oživljavanje privrede

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom koronavirusa.

Stvaranje ovog fonda, pored ostalih instrumenata za oživljavanje privrede, predstavlja "evropsku prekretnicu za suočavanje sa nezapamćenom krizom", prokomentarisao je evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni na Tviteru.

Od tog novca, 500 milijardi treba da bude podeljeno u obliku subvencija, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama, rekli su evropski izvori.

Ako bude prihvaćen, to će biti najveći stimulativni plan EU ikada do sada.

"Mi potencijalno vidimo radikalnu promenu u evropskoj makroekonomskoj politici... Ovo stvara važan presedan", prokomentarisao je danas kopredsednik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Filip Lamber.

Nemačka je prošle sedmice iznenadila najavljujući s Francuskom radikalnu promenu doktrine: Pariz i Berlin su u zajedničkom predlogu podržali plan od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruživanje evropskog duga, što je bila opcija kojoj se ranije Berlin protivio.

Međutim, biće veoma teško da se dobije jednoglasna podrška država članica, što je neophodno za budžet, ocenjuje Frans pres i podseća da one nisu uspele da se krajem februara dogovore o budžetu od oko 1.000 milijardi evra za period 2021-2027.

Plan Ursule Fon der Lajen biće spoj dve opcije, a ne preslikani francusko-nemački predlog koji su prošle nedelje izneli Angela Merkel i Emanuel Makron, rekao je jedan evropski izvor.

Ostaje da se finaliziraju detalji o visini tog fonda i uslovima za njegovo korišćenje.

Pošto novi evropski budžet stupa na snagu tek 2021. godine, potrebno je naći rešenje da već najesen budu dostupna finansijska sredstva za podršku privredama ugroženim recesijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati