Svet

[ Izvor: Mitropolija/Nova srpska politička misao ]

22. 05. 2020. 21:50 2

"Milo crta mete vladikama i sveštenicima"

Mitropolija crnogorsko-primorska se posle dešavanja u Crnoj Gori prethodnih dana i hapšenja sveštenih lica, oglasila saopštenjem, u kom je jasno poručeno da "neće dati svetinje" i pozvali su predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića da "prestanu da crtaju mete vladikama i sveštenicima".

- Već mesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda u Crnoj Gori. Antiustavni i necivilizacijski Zakon o slobodi veroispovesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna. Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih verskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nisu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, već smišljen i opasan plan obračuna sa pravoslavnom crkvom - navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Navodi se da poslednjih dana sveštena lica nisu bezbedna u Crnoj Gori.

- Poslednji događaj od sinoć kada je napadnut sveštenik Nikola Radović ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena. Svešteniku Nikoli je grupa mladića došla izpred doma, počela da urliče, viče, preti. To je izazvalo uznemirenje, naročito kod male dece i supruge. Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem, počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prete, pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju. Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske veroispovesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mestu predsednika Đukanovića i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji, nadamo se, niko u Crnoj Gori ne želi. Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamerne i netačne konstatacije da "Crkva uvozi sveštenike"? Slučaj je prijavljen policiji - navode iz Mitropolije i dodaju:

- Oštro protestujući i osuđujući ovakvo ponašanje vlasti i njihovih pristalica, pozivamo sve u državi, a naročito one koji su najodgovorniji, da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda, uz molitvu da se litije što pre vrate, jer se kroz njih očigledno isceljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti. Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božijih ljudi, uzdajući se u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije – Ne damo svetinje! - zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

Amfilohije: Crnogorska vlast poziva na stvaranje svoje satanske crkve

- Stvaranje crkve na osnovu pripadnosti državne ili bilo koje druge pripadnosti je bezumlje i većeg nije bilo u ovdašnjoj istoriji. A čim se neko otuđi od crkve, čim se obezboži, onda sve menja, menja i glavu i naciju, i tako to biva svuda u svetu - ocenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je dodao:

- Vidite šta se događa ovde u ovoj Crnoj Gori, Boki i Brdima. Ova savremena crnogorska vlast poziva na put koji je bespuće, na put odricanja od Boga ljubavi i Crkve Božije, na stvaranje svoje satanske bezbožne crkve, bogoprotivne crkve koja je razapela Hrista i one pravde koju je primenio Pontije Pilat prihvativši laži o Hristu i osudivši ga na smrt i raspeće - naglasio je mitropolit.

Amfilohije je juče na praznik Svetog Jovana Bogoslova, povodom hramovne slave, služio liturgiju u crkvi apostola Jovana u Pobrđu, u Donjem Grbalju, kao i pomen ocu Momu Krivokapiću.

- I među vama Bokeljima ima onih koji se sada odriču da nisu Srbi, da nisu pravoslavni, koji hoće svoju crkvu. Koju svoju Crkvu? Gde je to bilo u istoriji da bezbožnik stvara crkvu? To samo može u ovoj bezumnoj, izbezumljenoj današnjoj Crnoj Gori. Bezbožnik da stvara svoju crkvu! To je đavolja crkva, to nije Božija Crkva. Ovaj narod je pripadao, bez obzira kako se zvao: Bokelj ili Brđanin ili Crnogorac, jednoj svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi Hristovoj, koja se zove i zvala se kroz vekove Srpska crkva, naročito od vremena Svetoga Save - rekao je mitropolit Amfilohije i dodao:

- Nažalost, danas u ovoj našoj nikada nesrećnijoj Crnoj Gori, oni koji su obogotvorili Broza i Staljina, poveli bratoubilački rat 1941, pa nastavili do danas da vode to bratoubilaštvo, klanjali se Titu i partiji, sada proglašavaju Crnu Goru i svoju naciju za Boga i hoće Crkvu da pretvore u svoje božanstvo - rekao je mitropolit i zapitao se kako mogu ateisti da znaju šta je i ko je crkva.

Kad bi to znali onda bi, kako je kazao, znali da se ova Srpska crkva, koja se danas zove SPC, tako zove i u Francuskoj, gde ima Francuza koji joj pripadaju, zatim u Španiji...

- Niko njih ne tera da budu Srbi, niti su oni to tražili, nego da budu pripadnici jedne svete saborne i apostolske Crkve. Ja jesam i Srbin, i jesam i Crnogorac, i moji su preci nemanjićku Moraču pripojili 1820. godine Crnoj Gori. Jesam i Crnogorac, ali sam, pre svega, ono što su bili svi moji preci. Šta treba da radim, da se odreknem deda, predaka? Kako to može da bude?

Posebno je naglasio da ovi "kumrovački đaci, vaspitani u bezbožništvu, koji sada hoće da stvaraju neku Crnu Goru, hoće i hramove Kraljevine Crne Gore, koja je bila krštena jer su je stvorili crnogorski mitropoliti koji su svi bili Srbi".

- Oni su stvorili Crnu Goru krštenu, miropomazanu, koja se pričešćivala, a ne Crnu Goru Josipa Broza i onoga što su uradili Franjo Josif i taj njegov kaplar na Lovćenu. Montenegrini hoće Broza i taj kaplar sada diriguje ovde. Sve što rade je u tom duhu kaplara Franja Josifa. Prvo su srušili Crkvu Sv. Petra na Lovćenu i počinili najstrašniji zločin i sada komite luduju po Lovćenu, a Njegoš je tamo utamničen - zaključio je mitropolit Amfilohije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati