Svet

[ Izvor: Beta ]

20. 05. 2020. 16:31 1

Slovenija još nije otvorila granice, Hrvatska samo za svoje građane

Slovenija je prva proglasila kraj epidemije ali nije još otvorila granice. Hrvatska je otvorila granice za svoje državljane, dok stranci mogu da ulaze u zemlju pod određenim uslovima i na granici moraju dokumentacijom da dokažu svrhu svog boravka.

U okvru popuštanja restriktivnih mera uvedenih zbog koronavirusa, odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite od 9. maja hrvatski državljani smeju da napuštaju zemlju i vraćaju se u nju bez obavezne samoizolacije od 14 dana, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Oni će na granici dobiti letak HZJZ o tome kako treba da se ponašaju narednih 14 dana, a preporučuje se da u tom period ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline i da van kuće obavljaju samo neodložne poslove.

Navedeno važi i za strane državljane kojima se pod posebnim, strožim uslovima, dopušta ulazak u Hrvatsku, iako je i za njih ukinuta obavezna mera kućne samoizolacije.

Uprkos preporukama Nacionalnog štaba civilne zaštite, i dalje postoje nejasnoće oko procedure ulaska stranih državljana u zemlju, posebno zato što je po donošenju odluke Štaba 9. maja navedeno da se mere, uz neke izuzetke, odnose na državljane EU i članove njihovih porodica.

Takva odluka bila je opravdana odlukom EU o produženju zabrane ulaska državljanima trećih zemalja do sredine juna.

Prema najnovim podacima, ulazak u Hrvatsku dopušten je svim strancima bez mera samoizolacije, ali samo ako za to postoje poslovni razlozi ili ekonomski interesi. Da bi mogli da uđu, moraju da poseduju valjanu dokumentaciju kojom to dokazuju graničnoj policiji.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, poput zdravstvih radnika, prevoznika roba, diplomata ili putnika u tranzitu, navedene su i osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga ili su vlasnici nekretnina ili plovila u Hrvatskoj, kao i članovi njihovih porodica.

Šef službe za susedne zemlje Uprave za granicu MUP Tomislav Kufner rekao je nedavno za HRT da stranci koji žele da uđu u Hrvatsku iz turističkih razloga, moraju da policijskim službenicima na granici pokažu rezervaciju smeštaja, jer u protivnom neće moći da uđu.

Kako je ranije objašnjeno, o ulasku stranaca u Hrvatsku na graničnim prelazima odlučuje granična policija u skladu s uputstvima i propisanim epidemiološkim merama. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović apelovao je na strance da se, ako nisu sigurni imaju li opravdan razlog za ulazak, da se o tome unapred informišu putem mejla uprave za granice (uzg.covid@mup.hr).

Državljani Srbije trenutno mogu ući u Sloveniju samo ukoliko imaju važeću dozvolu za boravak ili rad u toj zemlji i pri ulasku dobijaju rešenje o karantinu u trajanju od 14 dana, rečeno je agenciji Beta u slovenačkoj ambasadi.

Slovenija je prošle nedelje, pošto je proglasila kraj epidemije, načelno najavila ponovno otvaranje granica za državljane članica EU i zajedničkog Evropskog ekonomskog područja, ali uz prethodnu procenu epidemiološke situacije u svakoj od zemalja pojedinačno.

Zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane za Kovid-19 od juče je olakšan režim na granici sa Hrvatskom čime je ukinuta obaveza samoizolacije i karantina po ulasku iz te zemlje, a radi se na postizanju sličnih dogovora sa drugim susednim državama do početka juna.

Cilj je da se utvrde protokoli za režim prelaza granice i osiguraju svi uslovi da ne dođe do ugrožavanja zdravlja, odnosno mogućnosti širenja epidemije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati