Svet

I. Đ.

09. 04. 2020. 07:28 0

10 promena koje će svet doživeti posle korone

Oluja će proći, posledice će ostati. Globalna epidemija koronavirusa koja je paralisala svet na način koji nije viđen od Drugog svetskog rata promeniće mnogo toga i u nama, ali i oko nas.

Ljudska rasa se suočava sa najvećom "generacijskom" krizom, a odluke koje će vlade zemalja donositi u narednim nedeljama oblikovaće svet za naredni period.

Neće se samo promeniti svetski poredak, pošto se već sada i golim okom primećuje ko je dobro, a ko loše dočekao koronavirus, već i društvo, kulturu, socijalno okruženje.

Već sada se može čuti da su globalne institucije omanule, da će se Evropska unija raspasti, da će Kina biti prva sila sveta, ali i da se više nećemo družiti, piti kafe kao pre i ići u bioskope, već ćemo se povući, kao sad, u četiri zida i sve više ostajati "unutra". Šta je istina, a šta plod ljudske mašte ili straha, pre će biti?

Vodeći svetski ekonomski stručnjaci, diplomate, profesori, naučnici, ali i sociolozi, psiholozi, slažu se za deset okolnosti koje će se sigurno promeniti:

1. Postepeno odbacivanje ideje demokratije i zajedništva, okretanje ka nacionalizmu i poverenju u "svoje" dvorište. Gubitak poverenja u solidarnost.

2. Daleko veće vrednovanje zanimanja koja su dosad bila marginalizovana, poput onih u zdravstvu i javnim uslugama.

3. Socijalno "fizičko" distanciranje među ljudima i budućnost okrenuta slanju SMS poruka, video-pozivima i društvenim mrežama. Digitalna prijateljstva.

4. Isticanje porodičnih vrednosti, vrednovanje svakog dana života i pristup, doduše sa oprezom, kao da je poslednji.

5. Sve ređa putovanja. U narednim godinama očekuje se ozbiljan pad interesovanja za otkrivanje novih destinacija, ljudi će se plašiti promene sredine.

6. Jačanje ekoloških pokreta, globalno i invidualno sazrevanje svesti o očuvanju planete.

7. Izbegavanje konzumacije egzotičnih i "neproverenih" jela, naročito nekih životinjskih vrsta od kojih je i počela epidemija koronavirusa u 2019. godini.

8. Preispitivanje globalizacije lanca snabdevanja i potražnje. Efikasnost i ekonomičnost će biti najvažnije.

9. Popularizacija zanimanja za koje je prednost rad od kuće. Frilensing će dobiti vetar u leđa već ove godine.

10. Zrelost društva i pojedinca. Stručnjaci se slažu u oceni da će koronavirus u 2020. konačno trgnuti ljude da se preispitaju šta žele, hoće i mogu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati