Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

I. Đ.

07. 04. 2020. 19:41 0

DOBRE VESTI Krv izlečenog daje rezultate posle 3 dana terapije

Krv osobe izlečene od koronavirusa koja bi se dala za lečenje trenutnih pacijenata zaista bi mogao biti put koji će nas izbaviti sve iz epidemije. Pilot studija sprovedena u Kini sugeriše izvodljivost terapije „rekonvalescentne plazme“, sa poboljšanjima u maloj grupi pacijenata već nakon tri dana od početka primene.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta univerziteta u Šangaju Đao Tong, objavljena je u Pnasu. Tim Žu Čen, Ksinkin Žang, Ksiaoming Lang i njegove kolege istražili su izvodljivost ovog pristupa na 10 pacijenata sa teškim oblicima COVID-19, starosti između 34 i 78 godina.

Pacijenti su primili transfuziju doze od 200 ml rekonvalescentne plazme dobijene od davalaca koji su nedavno izlečeni i koji sadrže "visoke nivoe neutrališućih antitela".

- U roku od 3 dana od transfuzije, klinički simptomi kao što su groznica, kašalj, nedostatak daha i bol u grudima "značajno su se poboljšali i pacijenti su pokazali povećanje broja limfocita, poboljšanje funkcije jetre i pluća i smanjenje upale - kažu istraživači.

Uz to, nivo neutralizacije antitela se povećao ili ostao povišen nakon transfuzije. I u roku od sedam dana od transfuzije primećeni su različiti stepeni resorpcije lezija na plućima zahvaljujući torakalnom CT pregledu. I opet, nakon rekonvalescentne infuzije plazme „nisu primećene ozbiljne neželjene reakcije“.

Rezultati, iako preliminarni, sugerišu da bi terapija "krvi izlečenih" mogla da bude "siguran i obećavajući tretman za pacijente sa teškim COVID-19". Prema autorima, rad takođe naglašava potrebu za daljim istraživanjima nasumičnih kontrolisanih ispitivanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bratska Rampa!

Zoran Živković [28.05.2020.]

Video dana

Samo da unesem bankomat

Anketa

Koju domaću televiziju najčešće gledate?

Rezultati