Svet

I. Đ.

07. 04. 2020. 19:41 0

DOBRE VESTI Krv izlečenog daje rezultate posle 3 dana terapije

Krv osobe izlečene od koronavirusa koja bi se dala za lečenje trenutnih pacijenata zaista bi mogao biti put koji će nas izbaviti sve iz epidemije. Pilot studija sprovedena u Kini sugeriše izvodljivost terapije „rekonvalescentne plazme“, sa poboljšanjima u maloj grupi pacijenata već nakon tri dana od početka primene.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta univerziteta u Šangaju Đao Tong, objavljena je u Pnasu. Tim Žu Čen, Ksinkin Žang, Ksiaoming Lang i njegove kolege istražili su izvodljivost ovog pristupa na 10 pacijenata sa teškim oblicima COVID-19, starosti između 34 i 78 godina.

Pacijenti su primili transfuziju doze od 200 ml rekonvalescentne plazme dobijene od davalaca koji su nedavno izlečeni i koji sadrže "visoke nivoe neutrališućih antitela".

- U roku od 3 dana od transfuzije, klinički simptomi kao što su groznica, kašalj, nedostatak daha i bol u grudima "značajno su se poboljšali i pacijenti su pokazali povećanje broja limfocita, poboljšanje funkcije jetre i pluća i smanjenje upale - kažu istraživači.

Uz to, nivo neutralizacije antitela se povećao ili ostao povišen nakon transfuzije. I u roku od sedam dana od transfuzije primećeni su različiti stepeni resorpcije lezija na plućima zahvaljujući torakalnom CT pregledu. I opet, nakon rekonvalescentne infuzije plazme „nisu primećene ozbiljne neželjene reakcije“.

Rezultati, iako preliminarni, sugerišu da bi terapija "krvi izlečenih" mogla da bude "siguran i obećavajući tretman za pacijente sa teškim COVID-19". Prema autorima, rad takođe naglašava potrebu za daljim istraživanjima nasumičnih kontrolisanih ispitivanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati