Svet

M. B.

26. 03. 2020. 20:37 2

"Preko 250 Srba je na Tajlandu, molim Vladu da reaguje"

Dr Stevan Rapajić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, obratio se javnosti putem Fejsbuka, i tražio od Vlade Republike Srbije da reaguje i omogući građanima Srbije da se vrate porodicama.

- Ova trenutna situacija me zatekla na službenom putu u Bangkoku gde sam došao kao gostujući profesor. Želeo bih da skrenem pažnju javnosti na problem u kojem se nalazi preko 250 građana Srbije u ovom delu sveta. Naime, samo 180 građana od toga nalazi se u Bangkoku. Građana Republike Srbije. Svi oni su registrovani kod ambasade u Džakarti, kao i na sajtu tačke povratka, i čekaju bilo kakvu informaciju Republike Srbije o njihovom povratku. Oni nisu u mogućnosti da kupe avionske karte i dođu u neke zemlje u blizini Srbije, kao što je to traženo od njih putem medija iz Beograda, jer je nemoguće kupiti kartu bez garancije Srbije da je Srbija krajnja destinacija. Odnosno, moguće je kupiti, ali nije moguće ući u avion - rekao je dr Rapajić na početku obraćanja. 

Dodao je i da su Srbi u Bangkoku dobili jednu ponudu od Vlade Srbije, a to je kako je naveo, da, kako znaju i umeju dođu do Bukurešta. 

- Bile bi izdate garancije da možemo da sletimo u Bukurešt i da nas primi avion. A onda bi Republika Srbija poslala autobuse koji bi nas transportovali do Beograda. Iako je ova zamisao dobra, problem koji je nastao jeste činjenica da avionske karte trenutno iz Bangkoka do Bukurešta, koštaju u proseku 5.000 dolara. Naši građani nisu u stanju da plate 5.000 dolara za ovu avionsku kartu. Naši građani trenutno nisu u stanju da plate ni osnovne životne namirnice ovde u Bangkoku, iz prostog razloga što ostaju bez sredstava za život, jer se njihov boravak produžio nevoljno, mnogo više nego što su oni očekivali i to ne njihovom krivicom - rekao je dr Rapajić i zahvalio se počasnom konzulu u Bangkoku, koji je, kako kaže, učinio sve da prikupi podatke o svim Srbima koji se nalaze na Tajlandu. 

- Katar ervejz je dao ponudu počasnom konzuli, kao i ambasadi u Džakarti, da sve Srbe koji se nalaze ovde, prebaci iz Bangkoka, ili do Dohe ili do Beograda. Nažalost, oni i dalje nisu dobili odgovor od Beograda, i zato ovim putem želim da apelujem na Vladu Srbije, da što pre stupi u pregovore sa Katar ervejzom, odnosno da uputi zahtev diplomatskim putem. Molim javnost Republike Srbije, i ovim putem apelujem na Vladu da stupi u taj kontakt, da ostvari pregovore sa Katarom i da omogući državljanima Srbije da se vrate u svoju zemlju i budu sa svojim voljenima. Hvala - završio je Dr Stevan Rapajić.

Da li će Vlada Srbije reagovati nakon ovog apela, ostaje da se vidi. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati