Svet

Direktno.rs

24. 11. 2019. 12:58 1

Ko je Vladimir Petenko, preko koga je državni vrh izvozio oružje u Ukrajinu?

Ko je Vladimir Petenko, kog je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, označila kao glavnog pregovarača sa našim državnim vrhom oko izvoza oružja u Ukrajinu. Iz papira koje je podelila na društvenim mrežama, jasno se vidi da se pregovaralo sa partnerima iz Ukrajine, kao i da su saglasnost dali MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine.

- Šta je Vućić prećutao: da je "Krušik" direktno pregovarao sa "ino partnerom iz Ukrajine", da je to kiparska firma "Petralink", čiji je direktor sin ukrajinskog generala Vladimira Petenka, osuđivanog za trgovinu oružjem, da su saglasnost dali MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine - navela je Tepić uz papire kao dokaze.

Ime Vladimira Petenka, general-majora ukrajinske vojske, oca vlasnika i direktora kiparske firme "Petralink Limited", zvaničnog posrednika u prodaji mina poljskom "Natanu", koje su, kako se pretpostavlja, završile u Ukrajini, nije nepoznato u svetu trgovine oružjem. Naime, Petenko je još početkom devedesetih godina prošlog veka bio u vrhu ukrajinske politike kao savetnik za vojna pitanja prvog predsednika nezavisne Ukrajine Leonida Kravčuka. Nedugo nakon toga bio je saslušavan u procesu protiv Dmitrija Strešinskog u vezi sa švercom oružja u Hrvatsku 1994. i 1995. godine.

Naime, Strešinski je pred sudom u Torinu postigao nagodbu sa Sudom, prema kojoj je označio još osam saradnika sa kojima je organizovao šverc oružja iz Belorusije i Ukrajine za Hrvatsku brodom "Jadran Ekspres" u vreme kada se Hrvatska nalazila pod sankcijama UN zbog rata na tom prostoru, među kojima je bio i Petenko. Međutim, i pored tih optužbi, nastavio se i karijerni put Petenka, te je tako gotovo deceniju proveo na visokim pozicijama u ukrajinskoj državnoj kompaniji za izvoz naoružanja "Ukrspeceksport" i namenskoj korporaciji "Ukroboronprom", nakon čega u biznis uvodi i svog sina, takođe Vladimira, sa kojim osniva nekoliko firmi. Među njima je i "Petralink Limited", osnovanu u junu 2015. godine na Kipru, sa filijalom u Pragu od 2017.

Na čelu obe firme je do danas, po zvaničnim podacima lokalnih privrednih registara Vladimir Petenko mlađi. Petralink Limited je, prema rečima poslanika ukrajinske Rade Sergeja Leščenka, već 2017. nanela višemilionsku štetu Ukrajini u poslu nabavke oklopnih transportera BPM-1. Tada je, prema sudskim spisima, "Petralink" nabavila 30 vojnih transportera od češke firme "Real Praha Trade" iz Praga po ceni od 154.000 dolara po komadu i neposredno nakon toga ih prodala po ceni od 176.700 dolara po komadu ukrajinskoj državnoj korporaciji Ukroboronprom, sa kojom je Petenko tesno povezan, nanevši tako štetu državi od preko 620.000 dolara.

Pored Petralinka, otac i sin Petenko vlasnici su i firme "Nothsale Commercial Corporation Ukraine", osuđene u krivičnom postupku pred ukrajinskim sudovima zbog fiktivne prodaje čelika "Ukroboronpromu" na iznos veći od 100.000 dolara. Konačno, protiv njihove treće firme, koju su osnovali zajedno sa bivšim načelnikom generalštaba Ukrajine Aleksandrom Zatinajkom, Demining Solutions, u toku je krivični postupak za šverc iz Rusije rezervnih delova za zenitno-raketne komplekse, koji su pronađeni na imanju nedaleko od Kijeva, a koje je Petenko planirao da proda ukrajinskom Ministarstvu odbrane.

Zbog svega ovoga ne treba da čudi da je upravo firma za koju je "Petralink" posredovala u kupovini 30.000 srpskih minobacačkih granata kalibra 60mm HE M73, a koju je i predsednik Vučić označio kao kupca robe, kompanija "Nattan" iz Poljske, bila optužena od strane boraca u Donbasu kao nelegalni snabdevač ukrajinskih vojnih snaga istim takvim minama u novembru 2018. godine. Ako se ima u vidu da se u Poljskoj u velikim količinama proizvodi minobacač LM60D, te u još većim granate od 60mm za isti, koje nisu kompatibilne i zamenjive srpskim, želja kompanije "Natan" da kupi toliku količinu mina koja svakako nije za upotrebu poljske vojske jasno govori o unapred planiranom reeksportu ovih mina, možda baš na ukrajinsko ratište.

I tu je još jedan veliki propust srpskih državnih organa - svi podaci su jasno govorili da "Natan" nije konačni korisnik naoružanja, što je trebalo da znači momentalnu obustavu bilo kakvog poslovanja sa ovom firmom. Konačno, sve su ovo verovatno samo mali delovi mozaika nelegalnih radnji trgovine oružjem u koje je Vladimir Petenko bio uključen pre i nakon što će kao vlasnik "Petralink Limited" kupiti 30.000 granata iz Krušika. Može li se onda smatrati za propust izdavanje dozvole ovoj firmi za trgovinu sa Srbijom i ko će za taj propust snositi odgovornost?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati