Politika

Direktno.rs [ Izvor: armswatch.com ]

21. 11. 2019. 10:28 1

NOVA AFERA IZ "KRUŠIKA" Stefanović prodao oružje i Ukrajincima?

Bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je prva pisala o nezakonitoj trgovini oružjem iz Srbije, objavila je novi tekst na sajtu Armswatch i nove dokaze koji pokazuju da je ukrajinska vojska koristila srpsko oružje u ratu u Danbasu, a da je ono Ukrajincima dolazilo preko Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Srbija službeno nije izvozila oružje u Ukrajinu od početka oružanog sukoba između Ukrajine i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Međutim, čini se da je oružje proizvedeno u 2016. godini ukrajinska vojska koristila u ratu na Danbasu, navodi se na sajtu armswatch.com.

Minobacačku granatu M73 HE KV serija 02/16, 60-metarsku sa fotografije, pronašli su vojnici DNR-a u Danbasu, prema fotografijama koje je objavilo Ministarstvo obrane DNR-a 9. novembra 2019. Granata je ispaljena od strane ukrajinske vojske, ali nije eksplodirala.

Ovo nije prvi dokumentovani slučaj srpske minobacačke granate koju je ispalila ukrajinska vojska, navodi Gajtandžijeva u pomenutom tekstu.

Dokumenti do kojih je Arms Watch došao pokazuju da su 2016. godine tri strane vlade naručile i kupile takve 60 mm M73HE minobacačke granate iz srpske fabrike oružja Krušik: američka vlada, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dokumenta pogledajte OVDE i OVDE

Saudijska Arabija, prema javno dostupnim podacima, službeno ne izvozi oružje u Ukrajinu. Američka vlada službeno je dozvolila izvoz smrtonosnog oružja u Ukrajinu godinu dana kasnije, u decembru 2017. UAE je, međutim, ukrajinsko oružje izveo u Ukrajinu.

Vojni sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine potpisan je 24. februara 2015. u Abu Dabiju, koji će prema tadašnjem predsedniku Petru Porošenku ojačati ukrajinske odbrambene sposobnosti. Nakon potpisivanja sporazuma, savetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova, Anton Geraščenko, najavio je da će ta saradnja uključivati ​​"isporuku određenih vrsta naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu" iz UAE.

- Vrste i količina isporuka, kao što možete zamisliti, nisu za objavljivanje na Fejsbuku - rekao je Geraščenko. On je tad naglasio je da se "za razliku od Evropljana i Amerikanaca, Arapi ne plaše Putinove pretnje da će treći svetski rat početi u slučaju isporuke oružja i zalihe municije Ukrajini".

Dokumenti otkrivaju da su UAE u 2016. kupili ukupno 120 000 kom. minobacačkih granata proizvedenih u srpskoj fabrici oružja Krušik. Među njima su takve minobacačke granate 60 mm M73 kao one pronađene u Danbasu, navodi Arms Watch.

Izvoznik je bila privatna srpska kompanija GIM, koju je prema pristiglom GIM-ovom pismu Krušiku zastupao otac srpskog ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović. U pismu kompaniji Arms Watch GIM negira da je ministrov otac bio vezan za GIM. Međutim, u nedavnom TV intervjuu predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je Branko Stefanović bio zaposlen u GIM-u, navodi Dilijana Gajtandžijeva, u novom tekstu o aferi Krušik. 

Bugarska novinarka Dilijana Gajtandžijeva još jednom je naglasila da srpski tužioci umesto da istražuju trgovinu oružjem teroristima u Jemenu, oni pokreću istragu protiv uzbunjivača i terete ga za otkrivanje poslovnih tajni.

- Njegovo hapšenje izazvalo je seriju protesta u Srbiji i on je pušten iz zatvora, a sad je u kućnom pritvoru. Ipak, Aleksandar Obradović je uhapšen, a oni koji trguju oružjem idu slobodno - zaključila je Dilijana Gajtandžijeva.

Posle ovih navoda bugarske novinarke oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Danas smo optuženi iz jedne od tih kuhinja obaveštajne kanalizacije da je Srbija naoružavala Ukrajince u borbi protiv Donjecke Narodne Republike i da su našim minama ubijani ruski vojnici. Sami zaključite kome je odgovaralo da baš na današnji dan pusti to kroz tu obaveštajnu kanalizaciju - rekao je Vučić u Beogradu posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, komentarišući tvrdnje bugarskog portala "Arms voč".

Vučić je kazao da su nadležni organi istražili taj slučaj i da nijedan lot mina kakve su prikazane na objavljenim slikama nije otišao ni u Ukrajinu ni u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

- Mi smo istražili kompletnu trgovinu sa Ukrajinom i nikada nijedan lot takvih mina nije otišao ni za Ukrajinu ni za UAE. Jedan lot baš ovih mina koje su na slici deo je serije od 15.000 mina, one su prodate preduzeću Tehnoremont, u vlasništvu Petra Crnogorca, u čijoj je firmi do juče radila mama onog (uzbunjivača iz valjevske fabrike Krušik Aleksandra) Obradovića - zaključio je predsednik Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati