Politika

Direktno.rs

23. 11. 2019. 21:48 2

"VUČIĆU, OVO SI PREĆUTAO" Tepić: Vrh države dao saglasnost da se završi posao sa Ukrajincima

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je na svom Tviteru i Fejsbuku nove dokaze u vezi saradnje državne srpske firme "Krušik" i partnera iz Ukrajine, i navela šta je sve predsednik Srbije Aleksandar Vučić prećutao u vezi sa ovom temom, s obzirom da je danas ponovio da Srbija nije izvozila minobacačke granate u Ukrajinu, već da je krajnji korisnik bila kompanija "Natan" iz Poljske.

 

Tepić je na svom Fejsbuku podelila papire kao dokaze, a na njima se jasno vidi da se pregovaralo sa partnerima iz Ukrajine, kao i da su saglasnost dali MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine. Šta je Vućić prećutao: da je "Krušik" direktno pregovarao sa "ino partnerom iz Ukrajine", da je to kiparska firma "Petralink", čiji je direktor sin ukrajinskog generala Vladimira Petenka, osuđivanog za trgovinu oružjem, da su saglasnost dali MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine - navela je Tepić uz papire kao dokaze.

Tepić je za Direktno.rs rekla da je potpuno jasno da su svi u lancu ugovaranja ovog posla i izdavanja dozvola za to - od početka znali da će ovo oružje završiti u Ukrajini. 

- Ako imate direktno ugovaranje "Krušika" sa, kako i sami navode, ino partnerom iz Ukrajine, da taj partner predstavlja i posao ugovara za kiparsku firmu "Petralink" čiji je direktor sin ukrajinskog generala Vladimira Petenka, i BIA i MUP i ministarstvo spoljnih poslova su znali iza kog grma leži zec. Ili su morali znati, ne vi i ja da to otkrivamo, nego oni, jer je to njihov posao i oni tome pri davanju saglasnosti za izvoz naoružanja i služe - da ispitaju i utvrde sve rizike. A sve je počelo samoodbranom Vučića da Srbija nema ništa sa našim naoružanjem koje je završilo u Ukrajini i da se odavde nikada nije za Ukrajinu tako nešto radilo - rekla je Tepić.

Na jednom dokumentu od 2. novembra 2015. godine piše kako je sastanak predstavnika "Krušika" i "ino partnera" iz Ukrajine održan tog dana, na drugom je detaljno objašnjeno kako je sastanak izgledao i da su predstavnici "Krušika" bili Milan Jeličić i Slavica Gračanin, a ispred "ino partnera" Vitalij Dementijev.

Na još jednom dokumentu koji je podelila Tepić nalazi se potvrda od strane "Natan" firme, kojom ova kompanija potvrđuje da lista predmeta naručena od strane kompanije "Petralink", a izvezena iz Srbije, od kompanije "Tehnoremont", neće biti dalje ili ponovo izvezena od strane firme "Natan", bez prethodne saglasnosti nadležnih institucija za izvoz Republike Srbije. 

- Na zahtev nadležnih organa Republike Srbije potvrđujemo prijem dobara sadržanih u dokumentu". U dokumentu se navodi da se radi o - minobacačkoj granati kalibra 60 mm HE M73, u količini od 30.000 komada - stoji u dokumentu.  

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija nije izvozila minobacačke granate u Ukrajinu, već da je krajnji korisnik bila kompanija "Natan" iz Poljske, ali je dodao da je BIA obavestila ruske bezbednosne službe kao "prijateljske" da postoji "osnov sumnje" da je moguć reeksport tih granata u Ukrajinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati