Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

23. 10. 2024. 17:56 5

Novi dokazi o saradnji Kurtija i Radoičića

Bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić naložio je dvojici poslanika kosovske Skupštine Ademu Hodži i Fadilju Gaši da glasaju za izbor Vjose Osmani na mesto kosovske predsednice pre tri godine, potvrdili su upravo ovi poslanici, navodeći da je za to znao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Intervju sa poslanicima koji su objavili prištinski mediji još jednom je ogolio saradnju Srpske liste sa Prištinom, a glavno pitanje je zašto se ove informacije objavljuju baš sada. Da li je reč o pripremi terena za procesuiranje Radoičića zbog slučaja Banjska ili se pak bivši funkcioner Srpske liste sveti Aljbinu Kurtiju, dajući nalog za objavljivanje ovakvih informacija usred njegove predizborne kampanje.

Dan pre nego što je Vjosa Osmani izabrana za kosovsku predsednicu, dva poslanika iz Parlamentarne grupe Srpske liste dobila su „amin“ od Milana Radoičića da glasaju u njenu korist, objavili su prištinski mediji. Ti poslanici su Adem Hodža iz goranske stranke i Fadilj Gaši iz romske, koji su deo Parlamentarne grupe Srpske liste.

Kako prenose mediji, oni otvoreno priznaju da su dobili dozvolu za glasanje za Osmanijevu i to od Milana Radoičića, tadašnjeg potpredsednika Srpske liste, koji je u tom trenutku bio u bekstvu od kosovskih vlasti kao osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

Prvobitno, poslanici Hodža i Gaši tvrde da po nalogu Srpske liste nisu prisustvovali prvoj sednici za glasanje za izbor Vjose Osmani za predsednicu. Obojica poslanika potom navode da su po nalogu Milana Radoičića prisustvovali i glasali za njen izbor za predsednicu dan nakon toga, kada je usledila naredna sednica.

Pre nego što je stigao na sednicu, Gaši tvrdi da se ranije čuo sa Kurtijem koji mu je tražio da glasa za Osmani, nakon čega mu je Gaši rekao da mora da se konsultuje sa Radoičićem.

- Ja sam rekao premijeru Kurtiju: Kao što sam ranije naveo, goranska zajednica nikada nije bila za blokadu institucija, uvek smo podržavali funkcionisanje institucija, i to smo pokazali u mnogim slučajevima. Dogovorili smo se da se vidimo sutradan, ali sam mu rekao da prvo moram da se konsultujem sa Srpskom listom, konkretno sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem - objašnjava Hodža.

Ukratko, poslanik je rekao da je obavestio Radoičića o telefonskom pozivu s Kurtijem.

U nedelju, 4. aprila, pre početka sednice za izbor predsednika, Hodža i Gaši bili su pozvani na sastanak kod Kurtija. Sastanak je proizašao iz saglasnosti postignute u telefonskom razgovoru dan ranije. Mediji navode da je Adem Hodža bio čovek u kontaktu s Radoičićem, a Fadilj Gaši ga je pratio.

Poslanik Gaši se seća da je na dan izbora Vjose Osmani primio poziv od poslanika Adema Hodže da dođu u Skupštinu na sastanak s premijerom.

- Tog 4. aprila, u nedelju, sednica je bila u 5 časova. Zvao me je Adem Hodža, moj kolega, i rekao mi je: "Fadilje, možemo li se naći u Skupštini Kosova?". Tamo sam se sreo sa Ademom, ušli smo kod g. Kurtija, razgovarali s njim i u 6 smo sišli u skupštinsku salu - seća se poslanik Gaši.

Nakon sastanka, kažu da su sišli u salu Skupštine i glasali za Osmani za predsednicu. Ponavlja da je naredba došla od Radoičića.

- Ubedio nas je…ponovo se vraćam…moj kolega Adem Hodža je razgovarao s potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičić - ističe poslanik Gaši.

Iste informacije u javnost je ranije izneo i političar Bedžet Pacoli, koji je rekao da je razgovarao telefonom sa Radoičićem o izboru Vjose Osmani na mesto predsednice u prisustvu same Osmani i premijera Aljbina Kurtija.

Pacoli je rekao je da je u tom telefonskom razgovoru glas poslanika Adema Hodže bio presudan za izbor Osmani.

Novinarka sa savera Kosova Ana Marija Ivković u izjavi za Novu kaže da će ostati da vidimo kome će biti naneta šteta nakon objavljivanja ovih informacija.

- Deluje mi da ovo isključivo ima veze sa predstojećim izborima na Kosovu. Ostaje da se vidi kome će veća šteta da bude naneta. Deluje mi da je sve ovo usmereno protiv Kurtija i stranke Samoopredeljenje, međutim oni imaju snažno uporište u biračkom telu, zahvaljujući koracima koje su preuzeli na severu Kosova - kaže Ivković.

Smatra da bi ključno pitanje trebalo da se postavi kosovskom premijeru, iako on demantuje sva ranije saznanja.

- Da tužilaštva sa obe strane rade kako treba, bavila bi se ovim pitanjima, ali mi to nemamo, jer oba tužilaštva rade ono što političke elite traže. Nema dileme da je saradnje bilo. Srpska lista je imala poluge moći sve do izlaska iz institucija, iako su poslanici ostali u parlamentu, delovalo je da je glavnu ulogu imao Milan Radoičić i da je zapravo on odlučivao koji će se koraci preduzimati - smatra sagovornica Nove.

Ona govori o snimcima razgovora Milana Radoičića i Mimoze Kusari Lilje, koja je šefica Parlamentarne grupe Kurtijevog Samoopredeljenja. U ovim snimcima koji su nedavno isplivali u javnost otkriva se saradnja u nekim od ključnih političkih pitanja, kao što je na primer, rešavanje problema sa strujom na severu KiM.

Iako je Ivković bliže ideji da je sve ovo sada isplivalo u javnost kako bi se nanela šteta Kurtiju, ne može se isključiti mogućnost ni onog drugog scenarija - da se na ovaj način nagoveštava obračun s Radoičićem.

Pogotovu kad se uzme u obzir pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da se odgovorni za incident procesuiraju.

Na važnost rešavanja slučaja Banjska ukazao je predsednik Francuske Emanuel Makron. Očekivanje da Srbija pomogne u obezbeđivanju odgovornosti u ovom slučaju, stigla su i sa adrese NATO-a. To je u više navrata tražio portparol EU Peter Stano. O izvođenju pred lice pravde za Banjsku, govorio je i visoki predstavnik EU Žozep Borelj, ali i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. Na odgovornost je pozvao i američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil. Takođe, hapšenje Radoičića i to posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, zatražila je američka senatorka Džin Šahin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati