Srbija

Direktno.rs

23. 10. 2024. 11:53 0

Odbornica NPS drugi put ostala bez posla u školi zbog kritike lokalnih vlasti

"Predsednica OO Narodnog pokreta Srbije (NPS) u opštini Kovačica Jelena Lukić dobila je otkaz u školi u kojoj je radila, bez ikakvog obrazloženja, što je jasan pokazatelj političke pozadine čitave priče, koja za krajnji cilj ima zastrašivanje odbornice opozicije i ugrožavanje njene i egzistencije njene porodice, iako je poznato da cela Srbija vapi za stručnim kadrovima u školama u kojima je kvalitet nastave sve niži", navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srbije koje prenosimo u celosti.

"Naime, devet dana nakon prve sednice Skupštine održane 10. jula, na kojoj je Lukić iznela kritike na račun lokalne vlasti, od koleginice iz škole u susednoj opštini Opovo, OŠ "Zoran Petrović", Sakule u kojoj je radila, stigao joj je zahtev da sama da otkaz u roku od dva dana, bez konkretnog objašnjenja zašto bi to trebalo da uradi, nakon čega je, 4. avgusta, dobila informaciju da je koleginica koju je trebalo da menja i toku naredne školske godine, usred letnjeg odmora, iznenada, prekinula porodiljsko odsustvo, sa bebom od par meseci.

- Već sutradan morala sam da napustim radno mesto. Kada sam se obratila sindikatu i pravnicima, rečeno mi je da je sve odrađeno prema zakonu i da koleginica ima pravo da prekine porodiljsko odsustvo kada želi. Ona se nije vratila na posao, već je umesto nje postavljena druga osoba koja do tada nije radila u pomenutoj školi, odnosno vratila se fiktivno, kako bi škola imala osnov da se mene oslobodi, jer su instrukcije za to dobili od opštinskih vlasti Opova i Kovačice - istakla je Lukić.

Prema njenim rečima, ovo nije prvi put da je na ovakav način ostala bez posla i prihoda, kao rezultat političke odmazde, već je nakon tri godine rada u osnovnoj školi u Kovačici, kao nastavnica srpskog jezika, bez ikakve najave i nakon dugotrajnog mobinga i manipulacija od strane SNS direktorke škole udaljena sa posla krajem avgusta 2022. godine.

- U pitanju je, osim profesionalnog, nečovečnog i brutalnog, bio pre svega politički čin. Direktorka je pokrenula vaspitno-disciplinski postupak protiv mene zbog moje objave na privatnom Fejsbuk profilu, gde pozivam ljude na izbore i iznosim opoziciono opredeljenje. Postupak je oboren od strane mog sindikata, jer nije imao pravni osnov. Nakon toga su mi, takođe organizovanom akcijom, pogašeni profili na društvenim mrežama, kako ne bih mogla da se o tome javno oglasim - dodala je ona.

Lukić naglašava da je nakon prijava tog slučaja Ministarstvu prosvete, Pokrajinskom sekretarijatu, Školskoj upravi Zrenjanin, Inspekciji rada u Pančevu i sindikatu dobila iste odgovore od svih, da je sve odrađeno prema zakonu, da je njoj ugovor na određeno zaista istekao i da oni za to nisu nadležni, iako joj je svake godine takav ugovor raskidan, pa ponovo produžavan.

- Nisam imala informaciju da ovoga puta ugovor neće biti produžen, što je takođe smišljeno urađeno. Ipak, vanredni spoljni nadzor je utvrdio brojne nepravilnosti u radu direktora i škole, koja je samo par meseci nakon mog odlaska ocenjena gotovo najnižom ocenom dva. I pored tako poražavajućih rezultata, zaposleni su u ovoj školi po treći put izabrali istu osobu za direktora - kazala je ona.

Ona objašnjava da joj je, kada se u septembru prošle godine interesovala za posao profesora srpskog jezika u kovačičkoj gimnaziji, rečeno da za nju nema mesta jer nije politički podobna i da se to mesto čuva za naprednjački kadar za koji garantuje predsednik opštine i dodaje da je ponovo uskraćena da radi u struci, u svojoj opštini i mestu gde je rođena, odrasla i svim srcem radila svoj posao najbolje što je umela.

- Do kada će se u školama zapošljavati isključivo partijski ljudi, rukovodioci javnih ustanova, ljudi bez odgovarajuće stručne spreme i sposobnosti, a terati obrazovani, kvalitetni i kompetentni ljudi, samo zato jer ne mogu da se kontrolišu i ucenjuju? Ova organizovana akcija je očigledan pokazatelj panike i straha naprednjačke vlasti, jer moje javno pojavljivanje i istupanje na skupštinskim zasedanjima kvari sliku o njihovoj idili na ovim prostorima i predstavlja pretnju njihovom opstanku na vlasti - ocenila je Lukić.

Narodni pokret Srbije i OO NPS Kovačica zahtevaju od lokalnih vlasti opština Opovo i Kovačica da utvrde i kazne odgovorne za ovaj sraman čin po zakonu, jer su ovakvi potezi samo dodatna motivacija za smenu naprednjačke vlasti i uspostavljanje novog sistema na zdravim temeljima i pojedincima od integriteta", zaključuje se u saopštenju Narodnog pokreta Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati